Familie Van Lieshout ziet enorme vleesconcurrentie uit het buitenland

Het maakt veel consumenten niet uit waar rundvlees vandaan komt. Het moet goedkoop zijn, weet familie Van Lieshout uit Brabantse Westelbeers. Nederlands rundvlees heeft mede door regels juist een hogere kostprijs.

Familie+Van+Lieshout+ziet+enorme+vleesconcurrentie+uit+het+buitenland
© Foto Van den Oetelaar

Bij het bedrijf van Anja, Dirk, Rian en hun moeder Annie van Lieshout in Westelbeers staat het vee haast letterlijk op het bord. Bij de weide waar runderen grazen, staan bordjes met informatie over de koeien. Op de boerderij ertegenover een groot bord: Van Lieshout Vleesvee. 'Promotie van de Nederlandse land- en tuinbouw vinden we belangrijk', zegt Anja van Lieshout.

Wat ook gepromoot wordt, is volgens haar zuster het kringloopdenken: 'De runderen zijn geboren, getogen en geslacht in eigen land. We hebben de kringloop in eigen hand.' Na het afkalven blijven de kalveren een aantal maanden bij de koe. Vaarskalveren blijven op het bedrijf om opnieuw te kalveren.

Die inspanningen worden gewaardeerd. Het bedrijf ontving in juli de Agrifoodpluim, een waardering van provincie Noord-Brabant voor bedrijven die zich onderscheiden. Bij Van Lieshout ging het daarbij om de transparante bedrijfsvoering met bijzondere aandacht voor het dier. Opvallend vindt Dirk van Lieshout dat ze hiervoor geen stap extra hebben hoeven zetten en veel bedrijven doen het zo. 'De pluim is ook een compliment voor de hele vleesveesector', benadrukt hij.

De prijs voor Beter Leven ligt naar schatting 50 cent hoger dan gangbaar

Dirk van Lieshout, vleesveehouder uit Westelbeers

Vleesaanzet

Net als bij zoveel bedrijven grazen de dieren van Van Lieshout in de wei en de natuur. Aan het voerhek ligt eigen mais en gras. Voor de vleesaanzet krijgen dieren die slachtklaar worden gemaakt extra mais, aardappelen en krachtvoer.

Een aantal van de koeien wordt geslacht voor Kaldenberg Slagerijen, die in de vestigingen van horecagroothandel Sligro zijn gehuisvest. Verder zijn een slager en een restaurant vaste klant en verkopen de Van Lieshouts zelf vleespakketten. In het eerste half jaar van 2021 zijn zo al tachtig pakketten van 15 kilo rechtstreeks afgezet.

Ook de stierkalveren blijven in eerste instantie op het bedrijf. Een deel van deze dieren gaat op een leeftijd van acht maanden naar Bief Select, waar ze tot de slacht worden gehouden. De overige stiertjes blijven bij Van Lieshout en worden slachtrijp als 2 ster Beter Leven-stieren verkocht. Dat is een mooie plus, weet Dirk: 'Die prijs ligt naar schatting 50 cent per kilo geslacht gewicht boven gangbaar vlees.'

Opvallend is dat de meerprijs voor Beter Leven om weinig extra investeringen vroeg. Een nieuwe stal werd in 2017 gebouwd volgens de Maatlat Duurzame Veehouderij. Daar valt ook dierenwelzijn onder. Verder waren er punten te scoren door het bedrijf en de sector te promoten met borden en een website. Dat zorgde tevens voor de waardering met de Brabantse pluim. De promotie leverde het bedrijf ook wat op, zo pronkt de video van Van Lieshout ook op de site van Kalderberg Slagerijen.

Het verhaal vertellen is nodig, merkt Anja van Lieshout tijdens rondleidingen van schoolklassen en groepen op hun bedrijf. 'De laatste dertig jaar is de consument steeds verder van de boer af komen te staan. Mensen weten niet eens waar hun eten, in ons geval vlees, vandaan komt en vinden mest vies. Terwijl dat laatste onder meer een goede basis is voor het graan voor het brood dat ze dagelijks eten.'

Het is daarom belangrijk dat iedere vleesveehouder het verhaal van het Nederlandse vleesvee uitdraagt, vindt Anja van Lieshout. 'Als ondernemer moeten we aan allerlei eisen voor onder meer de Nederlandse burger en overheid voldoen, waardoor de kostprijs fors wordt verhoogd.'


Mindere eisen vleesproductie

Veel winkels bieden vlees uit landen als Ierland, Argentinië en Brazilië aan omdat het daar goedkoper wordt geproduceerd, ziet Anja van Lieshout. 'In die landen worden vaak minder eisen aan de productie gesteld.' Daarbij moet het vlees ook nog worden vervoerd. 'Denken we dan ook nog aan het milieu? En dat terwijl we hier in Nederland toch wel heel veel voedsel produceren, maar bij een hogere prijs kom je aan de portemonnee van de consument om een keuze te maken', denkt ze.

Die hogere opbrengstprijs is zeker niet voor de boer, want die heeft ook een hogere kostprijs om natuurinclusief te boeren. De ondernemers houden er geen dik belegde boterham aan over. 'De uren worden vergoed door het vlees in de diepvries en groente uit de moestuin. We zijn snel tevreden', meldt Rian van Lieshout met een knipoog. Zus Anja vult aan: 'Rian en ik hebben een parttime baan buitenshuis. Dat is gewoon nodig.'

Het sobere leven komt ook tot uiting in het machinepark. Hier staat weinig nieuws. 'Het is een sport om met oude machines ook de kost te kunnen verdienen. Als het werkt, is het goed. Het is geen weggooimaatschappij. Je boert voor jezelf', besluit Dirk van Lieshout.


Bedrijfsgegevens

De Van Lieshouts hadden vorig jaar 160 koeien. Het bedrijf heeft verder zes fokstieren en 115 stuks vrouwelijk jongvee boven het jaar en zeventig onder het jaar. Daarbij zijn er 120 stiertjes. Het bedrijf beschikt over 35 hectare eigen grasland, 34 hectare natuurlijk grasland en 20 hectare heide. Verder teelt de onderneming 5,5 hectare mais, 8,5 hectare sorghum met mais en 2,5 hectare rode klaver met gras.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer