Tönnies pleit voor versnelde vernieuwing in veehouderij

De Duitse vleesindustrieel Clemens Tönnies heeft de politici in Berlijn gemaand de vernieuwing van de veehouderij door te zetten omdat anders vroeg of laat de bedrijfstak ten onder gaat.

T%C3%B6nnies+pleit+voor+versnelde+vernieuwing+in+veehouderij
© Tönnies

De eigenaar van een aantal grote varkensslachterijen zei in een interview met de Neue Osnabrücker Zeitung dat Duitsland een duidelijk commitment van politici aan de landbouw nodig heeft.

'De plannen voor een transitie in de veehouderij zouden vervroegd moeten worden en daarmee perspectief voor boeren moeten creëren. Dit is wat ik verwacht van de politieke partijen en de nieuwe federale regering, ongeacht welke partijen deze vormt', zei Tönnies. Hij sloot daarbij aan bij de uitgewerkte toekomstplannen van de commissie-Borchert.

Die commissie-Borchert heeft voorgesteld om binnen twintig jaar alle dieren in Duitsland in stallen te houden met frisse buitenlucht. Door aangescherpt dierenwelzijnsbeleid is een miljardenombouw van stallen en kippenrennen nodig. De nieuwe federale regering moet dit 'eindelijk ter hand nemen', zei Tönnies. 'Anders houdt de veehouderij hier vroeg of laat op en daarmee de hele tak van de economie.'


Dierenwelzijnslabel

De landbouwministers van de zestien Duitse deelstaten hebben zich het afgelopen weekeinde ook gebogen over dierenwelzijnskwesties, het ombouwen van stallen en alternatieven voor het doden van kuikens. De deelstaten zijn het in grote lijnen eens geworden over een landelijk, bindend dierenwelzijnslabel, maar landbouwminister Julia Klöckner herinnerde aan Europees recht dat de invoering in de weg kan staan. Bovendien moet de nieuwe Bondsdag straks beslissen over de financiering van de plannen.

De deelstaatministers vinden dat de financiering van zo'n modernisering van de agrarische sector het beste kan door invoering van een landelijke belasting, een soort vlees- en melktaks, die 41 cent voor vlees en 2 cent voor melk zou moeten bedragen. Die kwestie vormt de komende week de kern van de debatten tussen de Duitse politieke partijen over de vorming van een nieuwe coalitieregering.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer