Gekkekoeienziekte+in+Engeland
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Gekkekoeienziekte in Engeland

Op een rundveebedrijf in het zuidwesten van Engeland is een geval van gekkekoeienziekte (BSE) ontdekt. Het dier is van het bedrijf verwijderd. Er zou geen gevaar voor de voedselveiligheid zijn.

Dat schrijft de Britse mediawebsite The Guardian. Volgens hoofddierenarts Christine Middlemiss kwam het dier bovendrijven bij een standaardcontrole. 'Dit is een bewijs dat ons bewakingssysteem voor het opsporen en beheersen van dit type ziekte werkt.' Volgens haar is het een traumatische tijd voor de betreffende veehouder die een bedrijf heeft in Somerset. 'We staan klaar om advies te geven in deze moeilijke periode.'

Sinds 2014 zijn er vijf gevallen van BSE bevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Het ging in alle gevallen om dieren die niet bestemd waren voor de menselijke voedselketen.

Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE) is een langzaam verlopende aandoening van het centrale zenuwstelsel bij runderen, die uiteindelijk tot de dood leidt. Het vermoeden bestaat dat de BSE-epidemie in Groot-Brittannië eind vorige eeuw aanleiding is geweest voor het ontstaan van een nieuwe variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob bij de mens.

Bekijk meer over: