LTO: 'Behandeling zieke dieren moet mogelijk blijven'

Zorgvuldig gebruik van antibiotica is in Nederland goed geborgd. Jeannette van de Ven, LTO-portefeuillehouder Gezonde dieren, noemt het uit oogpunt van dierenwelzijn belangrijk dat antibiotica beschikbaar blijven voor de veehouderij.

LTO%3A+%27Behandeling+zieke+dieren+moet+mogelijk+blijven%27
© Pixabay

Hoe beoordeelt u het EU-voorstel zoals dat nu voorligt?

'De werkwijze in de delegated act passen wij in Nederland al grotendeels toe. Het gebruik van antibiotica is gereguleerd via de geborgde dierenarts en stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen volgt jaarlijks het gebruik in de melkvee-, varkens-, pluimvee- en kalverhouderij. En per 1 april 2021 ook die in de geitenhouderij.'

Over medicijngebruik bij vee bestaan veel vooroordelen die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn, maar stoelen op emotie

Jeannette van de Ven, LTO-portefeuillehouder Gezonde dieren

Hoe groot is de kans dat het voorstel wordt aangenomen?

'De milieucommissie van het Europees Parlement (Envi) stemde in juli tegen het voorstel en wil dat het gebruik van antibiotica stevig wordt inperkt. Ze willen bijvoorbeeld dat groepsbehandelingen niet meer mogelijk zijn. De rest van het Europese Parlement moet nog stemmen over het voorstel, maar het wordt wel zichtbaarder dat het antiveehouderijsentiment ook in Brussel groeit.

'Over het gebruik van medicijnen bij vee zijn veel vooroordelen en verwarring. Beleid moet wetenschappelijk zijn onderbouwd en niet worden gemaakt op basis van emoties. En dat laatste is wel wat er nu gebeurt.'


Wat is de consequentie wanneer de ontwerpresolutie van Europarlementariër Martin Häusling wordt aangenomen?

'Häusling wil dat voor de mens kritische antibiotica (derdekeusmiddelen) niet langer voor dieren beschikbaar zijn. Zijn voorstel slaat aan op emotie. De angst voor resistentie; dat antibiotica bij de mens niet aanslaan. Zijn ontwerpresolutie is slecht onderbouwd en het dierenwelzijn komt erdoor in het gedrang.'Kunt u dat laatste toelichten?

'Als een dier niet reageert op toegediende geneesmiddelen, dan moet je als veehouder noodmaatregelen kunnen treffen. Dat gebeurt op basis van een antibiogram dat in beeld brengt voor welk bacteriedodend middel het dier gevoelig is.

'Ik vind het zorgwekkend wanneer je die ontsnappingsroute niet meer hebt. Veehouder en dierenarts hebben zorgplicht. Je wilt goed voor dieren zorgen, vooral als ze ziek zijn.'


Welke alternatieven zijn er?

'Eigenlijk niet zoveel. Nieuwe geneesmiddelen komen er praktisch niet bij. Komt er een verbod op het gebruik van antibiotica, dan moet een veehouder, nog meer dan hij nu al doet, proberen de infectiedruk zo laag mogelijk te houden en de weerstand van zijn dieren zo hoog mogelijk. En al doe je dat ontzettend goed, dan nog zal het gebeuren dat dieren ziek worden. En dan kun je ze dus niet helpen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer