Vleesveehouder heeft zieke koeien door jakobskruiskruid

Twee koeien van vleesveehouder Anton Schotpoort uit het Gelderse Eerbeek staan weer, maar dat was een paar dagen geleden wel anders. 'Ze hebben verschrikkelijke pijn gehad', zegt hij. Oorzaak: de koeien hebben in de wei jakobskruiskruid gegeten.

'We hebben de koeien uit de wei gehaald en ze ploften midden in de stal neer. We hebben samen met de veearts alles gedaan wat we konden met pijnstillers en ontstekingsremmers. Gelukkig zijn ze weer in de benen gekomen. Maar de dieren hebben verschrikkelijk geleden', zegt een geëmotioneerde Schotpoort.

Door uitgesteld maaibeleid in bermen zorgt jakobskruiskruid voor steeds meer overlast. Boeren pleiten al lang voor een veel beter maaibeleid. Deze twee koeien die de vleesveehouder binnen heeft gezet, waren er slecht aan toe.


Symptomen

Veearts Hugo Krabbenborg van Dierenartsenpraktijk Vaassen ziet deze symptomen bij koeien veel vaker dan een aantal jaren geleden. 'Oorzaak is jakobskruiskruid', zegt hij. De combinatie van het gif in de plant met uv-straling geeft deze nare symptomen. 'Je ziet duidelijk zonnebrand verschijnselen, een kapotte neus en beschadigde spenen.'

De dieren lusten de plant eigenlijk niet, maar een paar blaadjes in een flinke hap gras kunnen deze symptomen al veroorzaken. 'Er wordt veel te luchtig mee omgegaan, maar het leed dat je ziet, is verschrikkelijk', vindt Schotpoort.


Machteloos

'Ik ben gek op mijn koeien, maar ik voelde me zo machteloos. De veearts doet wat hij kan, maar de lever moet weer schoon worden van het gif. Daar gaan weken of maanden overheen. Nu maar hopen dat er geen blijvende schade is ontstaan. Ik heb er echt slecht van geslapen', zegt de vleesveehouder.

Krabbenborg: 'Ik denk dat deze koeien het wel halen, maar je moet hopen dat ze geen blijvende schade hebben opgelopen. Anders moeten ze toch worden afgevoerd.'


Oproep

Nog steeds loopt Schotpoort dagelijks door de wei om jakobskruiskruid weg te steken om zijn andere koeien tegen de planten te beschermen. 'Mijn oproep aan provincies, natuurorganisaties en gemeenten is: denk eens mee met LTO om samen deze plant te bestrijden en zet er desnoods een andere ongevaarlijke plant voor terug. We moeten jakobskruiskruid uitroeien, want anders is dit het begin van een hoop ellende volgend jaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer