Prijs slachtlammeren historisch hoog

Slachtlammeren en -schapen zijn flink aan de prijs. De traditionele herfstdip was beperkt. Inmiddels stabiliseren de prijzen zich op een veel hoger niveau dan de afgelopen drie jaar.

Prijs+slachtlammeren+historisch+hoog
© Han Reindsen

'Er is sprake van een historisch hoog prijsniveau', constateert Andries Kingma, veehandelaar en voorzitter van de sectorcommissie schapen- en geitenhandel van Vee & Logistiek Nederland.

De meeste noteringen bleven deze week stabiel. Op de markt in Leeuwarden was veel vraag naar zware ramlammeren van boven de 25 kilo. De notering voor deze categorie steeg met 5 euro naar 160 euro. Ooien boven de 20 kilo noteerden stabiel op 132,50 euro.

Dit was een dag later ook de prijs voor de zware ooilammeren in Purmerend. De prijs voor slachtschapen leverde 2,50 euro in en kwam daarmee op 147,50 euro voor slachtschapen eerste kwaliteit. Ter vergelijking: vorig jaar was deze notering begin november 105 euro, een verschil van 42,50 euro per schaap.

Stabiele consumptie schapenvlees

Dat de slachtlammer- en schapenprijzen zich op een hoog niveau bewegen, lijkt vooral een kwestie van vraag en aanbod. Aan de vraagzijde is de afgelopen paar jaar niet zo gek veel veranderd. De Europese consumptie van schapenvlees is redelijk stabiel, al is er over een langere periode gezien wel sprake van krimp.

Het is een misvatting dat de gemiddelde consumptie van schapenvlees oploopt door de toename van het aantal EU-burgers met een moslimachtergrond. Gemiddeld consumeert een EU-burger ongeveer 2 kilo schapenvlees per jaar.

Een krimpende Europese schapenstapel zorgt voor minder aanbod bij de slachterijen. In 2020 waren er in Europa nog 62,2 miljoen schapen, exclusief Groot-Brittannië. In 2015 waren dat er nog 63 miljoen, een afname van 800.000 dieren.

Veestapel bijna gehalveerd

Nederland telde in 2020 nog 890.000 schapen, 28.000 minder dan in 2019. Dertig jaar geleden waren er nog 1,7 miljoen schapen. 'In ruim dertig jaar tijd is de Nederlandse schapenhouderij bijna gehalveerd', aldus Kingma.

De brexit lijkt wel een rol te spelen bij de huidige krapte op de markt voor lams- en schapenvlees. Traditiegetrouw kwamen er altijd veel schapen vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK) naar het Europese vasteland. Het VK telt zo'n 23 miljoen schapen, meer dan een derde van wat er in de Europese Unie (EU) aan schapen rondloopt.

De schapenhandel tussen de EU en het VK wordt geremd door de brexit. In de EU is het Britse pond ten opzichte van vorig jaar duurder geworden en moet meer worden betaald voor Brits lamsvlees.

Het Nederlandse beeld van de schapenhandel komt overeen met dat in de rest van Europa. In alle landen is sprake van fors hogere prijzen. Ook in landen als Hongarije, Tsjechië en Polen, die in het verleden soms schapenvlees voor dumpprijzen op de markt brachten, is nu sprake van een hoger prijsniveau.

Handelaren verwachten niet dat de hogere prijzen van slachtschapen leiden tot groei in de sector. 'We zien wel dat de prijzen van fokschapen ook oplopen, nu de dieren voor de slacht duur zijn. Maar van een flinke uitbreiding van de schapenhouderij lijkt vooralsnog geen sprake', zegt Kingma. 'Pas als het huidige prijsniveau structureel blijkt te zijn, ontstaat wellicht meer animo. De ruimte lijkt beperkt. De extra regels in de loop der jaren werken ontmoedigend en kostprijsverhogend voor schapenhouders en ook -slachterijen.'

De vooruitzichten voor de prijzen van slachtlammeren en -schapen zijn goed. Handelaren denken dat het prijsniveau standhoudt. Na 1 januari is er wellicht ruimte voor verdere prijsverhogingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer