Hollands Wol Collectief wil minimaal 1 euro per kilo voor schapenhouder

Rotterdamse productontwerpers willen de wolverwerkingsindustrie in Nederland nieuw leven inblazen. Ze zetten het Hollands Wol Collectief op en pleiten voor een eerlijke prijs voor schapenhouders: minimaal 1 euro per kilo wol. Ook LTO is betrokken bij het project.

Hollands+Wol+Collectief+wil+minimaal+1+euro+per+kilo+voor+schapenhouder
© William Hoogteyling

Nederland telt 800.000 schapen die jaarlijks 2 tot 3 kilo wol produceren. Dat is grofweg 2 miljoen kilo per jaar. 'Het is nu een afvalstof', zegt Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij. Doordat de afzet naar China is weggevallen voor Europese wol, blijven er nu containers vol Nederlandse wol op de kade in Rotterdam staan. Het dreigt vernietigd te worden.

'Zonde, want het is zo'n mooi product. Het is bijvoorbeeld heel geschikt als isolatiemateriaal. Het blijft ademen, kan goed tegen vocht en het verbetert de kwaliteit van een binnenruimte.'
Onbegrijpelijk, zeggen ook Janne de Hoop en Mirthe Snoek van het Hollands Wol Collectief. De twee Rotterdamse productontwerpers startte een project om Hollandse wol te verwerken tot hoogwaardige producten.

Ze willen de wol van schapenhouders gaan kopen en er een eerlijke prijs voor geven, minimaal 1 euro per kilo. Nu is de wolprijs doorgaans een lachertje. Schapenhouders ontvangen slechts 10 cent voor een kilo witte wol en betalen 10 cent voor de afname van een kilo zwarte wol. Daar willen de dames dus verandering in brengen. Met het doorverkopen van wol hopen ze meerwaarde toe te voegen aan schapenwol.

Het Hollands Wol Collectief zal eerst meer afzet moeten creëren

Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter LTO-Schapenhouderij

Isolatiemateriaal

Er hebben zich al veel schapenhouders gemeld bij het Collectief. 'Maar het is nog te vroeg om wol af te nemen', geeft Snoek aan. 'We zitten nog in de opstartfase.'
Ook enkele afnemers van schapenwol hebben zich bij het Hollands Wol Collectief gemeld. CircuWall wil er bijvoorbeeld isolatiematten van maken en onderneming I-did gaat designvilt produceren. Ook boerderij en brei-atelier The Knitwit Stable heeft zich aangesloten.

Het euvel is alleen dat isolatiemateriaal van wol twee keer zo duur is als glaswol. Duives: 'En daar zit meteen het probleem. Het is prijzig om de wol te bewerken. Het moet eerst versleept worden naar een wasserij in België en daarna weer terug naar Nederland om het te kaarden', weet Duives.


Afzet is een uitdaging

Volgens de vakgroepvoorzitter is het belangrijk dat er goede afspraken en contracten worden gemaakt met afnemers. 'Maar zover is het nu nog niet. Het Hollands Wol Collectief zal eerst meer afzet moeten creëren. Ze moeten markten gaan aanspreken die gevoel hebben bij dit type isolatiemateriaal.'

Wol is heel geschikt voor het renoveren van oude gebouwen, stelt Duives. 'De bedrijven en instellingen die daarbij zijn betrokken, vormen een interessante doelgroep.' Toch kan dit pas als er een stevige afzetmarkt is opgezet de wolindustrie in Nederland een nieuwe impuls geven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer