Dierenarts Reinard Everts: 'Denk aan selenium in dekseizoen ooien'

Een tekort aan selenium vermindert de vruchtbaarheid van ooien en vergroot de kans op vroeg-embryonale sterfte. Bij rammen zorgt een tekort voor minder beweeglijke spermacellen. Dat zegt Reinard Everts, dierenarts bij Schapendokter.nl.

Dierenarts+Reinard+Everts%3A+%27Denk+aan+selenium+in+dekseizoen+ooien%27
© Han Reindsen

In veel grasgebieden in Nederland komt een tekort aan selenium voor. Dat gaat vaak samen met een tekort aan kobalt en soms ook jodium. Volgens Everts heeft selenium een groot effect op de vruchtbaarheid van ooien. 'Dieren met een tekort hebben significant minder samentrekkingen van de baarmoeder in vergelijking met ooien die voor het dekken selenium kregen toegediend', blogt hij.

Samentrekkingen van de baarmoeder spelen een belangrijke rol bij het spermatransport richting de eileiders. Daarnaast kan een seleniumtekort leiden tot meer vroeg-embryonale sterfte, waardoor je meer terugkomers of kleinere worpen hebt. Geef je ooien met een tekort tijdig supplementatie, dan zal de conditie verbeteren en het gewicht toenemen. Het gevolg is dat er bij de eisprong meer eicellen vrijkomen.


Bolussen of emmers

Een seleniumtekort is te voorkomen met bolussen of mineralenemmers. Everts: 'Voor rassen die koperbehoevend zijn, kun je kiezen voor een supplement met koper. En bij een klinisch gebrek kan het verstandig zijn om de eerste aanvulling te drenchen of injecteren. Daarna ga je verder met bolussen of emmers.'

Bij een klinisch gebrek aan selenium kun je de eerste aanvulling drenchen of injecteren. Daarna ga je verder met bolussen of mineralenemmers

Reinard Everts, dierenarts bij Schapendokter.nl

Ook bij rammen dien je een seleniumtekort te vermijden met supplementeren. Zo bevat de staart van een spermacel selenium, bij een tekort daalt de beweeglijkheid van de spermacel en het vermogen om de eileiders te bereiken. De bevruchtingsresultaten van rammen met een seleniumgebrek zijn significant lager dan rammen waarbij de seleniumstatus in orde is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer