Brabantse veehouders: zet vaart achter werkbaar wolvenplan

Schapenhouders en vertegenwoordigers van ZLTO, de Brabantse wolvencommissie, provincie Noord-Brabant, Staatsbosbeheer en gemeente Heeze-Leende bespraken dinsdag de wolvenproblematiek. Dat deden ze op de Strabrechtse Heide. De boeren riepen op om vaart te zetten achter een wolvenplan en alle kosten te vergoeden, niet alleen de directe schade.

Brabantse+veehouders%3A+zet+vaart+achter+werkbaar+wolvenplan
© ZLTO

De bijeenkomst vond plaats op initiatief van gemeente Heeze-Leende. Die nodigde voorzitter Pieter van Geel van de Brabantse wolvencommissie uit om hem te laten zien hoe de schapenhouderij rond de Groote Heide georganiseerd is en welke overlast de wolf de schapenhouderij geeft.

De wolvencommissie is een afvaardiging van gemeenten, provincie, terreinbeheerders, Faunabeheereenheid Brabant, schapenhouders en de zoogdiervereniging. Ze adviseert de provincie over preventieve maatregelen, de financiering hiervan en de beste manier van samenwerking.


Zestig dieren gedood

In ruim een jaar tijd heeft de wolf in het gebied ten zuiden van Eindhoven minstens zestig dieren gedood, vooral schapen. Inmiddels heeft de provincie middelen ter beschikking gesteld om vee te beschermen en wordt de directe schade vergoed. Boeren vinden dat echter onvoldoende. Ze missen een werkbaar wolvenplan en landelijke richtlijnen.

Het wolvenplan moet bestaan uit een goed werkbaar pakket aan preventieve maatregelen

Jeannette van de Ven, ZLTO-bestuurder

Tijdens het bezoek probeerden ze dat duidelijk te maken en konden ze in de praktijk laten zien waar veehouders tegenaan lopen. 'Samen met de Leenderheide wordt de Strabrechtse Heide wel vergeleken met de Veluwe, maar dit is een heel ander gebied', zegt melkveehouder Leo van Velthoven.

Hij was namens de veehouders van ZLTO-afdeling Groote Heide aanwezig. 'Hier komen veel verschillende diersoorten voor en is de landbouw vervlochten met de natuur. Ons vee loopt daardoor veel meer risico op een confrontatie met een wolf dan in een uitgestrekt natuurgebied als de Veluwe.'


Beschermde diersoort

De wolf is een beschermde diersoort en mag niet worden afgeschoten. De provincie vergoedt wel de directe schade en helpt veehouders met het beschermen van hun vee door preventieve middelen ter beschikking te stellen en de kosten daarvan op zich te nemen.

De veehouders zien liever dat de preventieve maatregelen worden vergoed, inclusief de kosten van extra personeel en werkuren, dan alleen de directe schade. Die dekt niet alle kosten. Bovendien zijn ze van mening dat de huidige middelen niet allemaal werkbaar zijn.


Overvallen door de wolf

Dat de problemen rondom de aanpak van de wolf al ruim een jaar duren, heeft volgens ZLTO-bestuurder en lid van de wolvencommissie Jeannette van de Ven te maken met het uitblijven van een provinciaal wolvenplan en landelijke richtlijnen.

'We zijn overvallen door de eerste, zwervende, wolf rond Heusden die meteen voor veel maatschappelijke onrust zorgde. En de provincie kwam pas in actie nadat de wolf zich in dit gebied heeft gevestigd. Daardoor konden we niet meteen constructief werken aan een oplossing en bleven we achter de feiten aan lopen.'


Ad-hocaanpak

Het uitblijven van een doorwrocht plan heeft volgens de bestuurder geleid tot een ad-hocaanpak, die samenhang mist. Veehouders zijn zelf aan de slag gegaan met ideeën en maatregelen en de overheid hobbelt van onderzoek naar pilotproject. Daarom roept ZLTO al enige tijd op om snel met een plan te komen en niet alleen schapenhouders te betrekken bij de besluitvorming.

'Ook veehouders die tot nu toe minder schade hebben, maar die wel het risico lopen slachtoffer te worden van een wolf, zoals paarden- en kalverhouders, moeten gehoord worden', aldus Van de Ven. 'Gelukkig zijn deze signalen opgepikt door de provincie en komt er nu op aandringen van ZLTO ook een mogelijkheid om als rundvee- en paardenhouders onderzoek te doen naar effectieve preventieve middelen om wolvenschade te voorkomen.'


Wolvencommissie

De wolvencommissie komt in oktober opnieuw bij elkaar. 'Dan moet het provinciale wolvenplan zo goed als af zijn', verwacht Van de Ven. 'Dat plan moet onder meer bestaan uit een goed werkbaar pakket aan preventieve maatregelen waar de veehouders achter staan.'

Volgens Leo van Velthoven van ZLTO-afdeling Groote Heide hebben de veehouders behoefte aan goede voorlichting, een betere toegankelijkheid van de beschikbare middelen, een snellere afhandeling van de schade en willen ze dat alle bijkomende kosten vergoed worden.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer