Schapenhouder verzet zich tegen publicatie NVWA-gegevens

Een verzoek van omroep RTL om inzicht te krijgen in het toezicht van de NVWA op het dierenwelzijn bij veehouderijen stuit op bezwaren van een schapenhouder. Die ging daartegen in beroep om openbaarmaking door het ministerie van LNV te voorkomen. Dinsdag diende de zaak bij de Raad van State.

Schapenhouder+verzet+zich+tegen+publicatie+NVWA%2Dgegevens
© Nieuwe Oogst

De schapenhouder verzet zich tegen openbaarmaking van gegevens over dierenwelzijn uit angst voor activisten die zijn bedrijf eerder al bezochten. Die zouden daarbij flink wat geweld hebben gebruikt. Als de gegevens waar RTL om vroeg openbaar worden, begint volgens hem de ellende opnieuw. Die gegevens zijn volgens de ondernemer herleidbaar tot zijn bedrijf.

'Straks ligt de hele boel op straat. Dan komen er weer acties. We moeten gaan onderduiken', sprak de schapenhouder wiens gezin flink is aangedaan door de zaak.


450 bedrijven

Het Wet openbaarheid van bestuur (WOB)-verzoek van RTL dateert alweer van vijf jaar geleden. Het draaide om het dierenwelzijn op 450 bedrijven die onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stonden. LNV heeft de informatie van 449 bedrijven inmiddels openbaar gemaakt, maar wel zo dat deze niet herleidbaar is naar die bedrijven. Alleen van de controles bij de schapenhouder is nog niks gepubliceerd.

'Alle documenten zijn geanonimiseerd', zegt een woordvoerder van LNV. 'Ik weet niet wat we hier nog meer van moeten maken.' Hij stelt dat de schapenhouder niet aannemelijk heeft gemaakt dat openbaarmaking hem schaadt. Ook de raadsvoorzitter meldde dat de schapenhouder geen bewijs heeft aangedragen dat activisten bij zijn bedrijfsgegevens kunnen komen.

De emoties liepen tijdens de zitting hoog op. 'Dit is geen rechtspraak meer', riep de schapenhouder de rechters na toen hij voortijdig de zaal verliet. Zijn vertrouwen in de rechtspraak en de overheid is volledig weg.


Openbare zitting

De schapenhouder eiste daarvoor dat aanwezige journalisten uit de zittingzaal werden verwijderd. Maar de raadsvoorzitter wees erop dat de zittingen openbaar zijn. 'Nu er pers bij zit, wordt deze hele procedure zinloos', klaagde de boer.

De uitspraak volgt over zes weken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer