WUR: goede bescherming vee tegen wolf noodzakelijk

De wolf kan prima leven in Nederland, maar vee moet wel tegen dit roofdier worden beschermd. Dat blijkt uit de tweede factfindingstudy van Wageningen Environmental Research (WENR).

WUR%3A+goede+bescherming+vee+tegen+wolf+noodzakelijk
© Pixabay

Die bescherming van vee tegen de wolf is nodig door de sterke versnippering en verweving van met name natuur en landbouw, en het grootschalige landschapsgebruik door dit roofdier. Dat staat in de studie die in opdracht van BIJ12, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Interprovinciaal Overleg is uitgevoerd.


De dichtheid van Nederland zorgt voor een verscherpt conflict tussen mens en wolf, stelt WENR. 'Hoewel veruit de meeste schade aan vee momenteel niet door wolven, maar door honden en vossen wordt veroorzaakt, is een goede bescherming van vee tegen wolven essentieel om een duurzame co-existentie mogelijk te maken.'
Unieke situatie

De wolf is terug in Nederland. Het dier heeft de afgelopen jaren Nederland als doortrekplaats ontdekt en een aantal dieren heeft besloten om zich hier te vestigen. 'Het is een unieke situatie', stelt onderzoeker Hugh Jansman. 'Nooit eerder vestigde de wolf zich in een land met zo'n hoge mens- en veedichtheid.'

In ons land waren 150 jaar lang geen wolven aanwezig, de afgelopen zes jaar zijn er 34 verschillende waargenomen en een vijftal heeft zich hier gevestigd. Dat aantal zal de komende jaren verder groeien, is de verwachting. Met hoeveel en hoe snel is niet te voorspellen.


Rekening houden met de natuur

'Wolven horen hier thuis en kunnen prima leven in een land als Nederland, helemaal als we bereid zijn rekening met de natuur te houden', is de stellige overtuiging van de onderzoekers. Het huidige beleid is aan herziening toe, de studie geeft zo feitelijk mogelijk antwoord op de vele vragen die van belang zijn voor de herziening van het Interprovinciaal Wolvenplan van de overheid.

'Wolven in Nederland en België eten vooral wild, met name ree en everzwijn. De sterke versnippering en verweving van met name natuur en landbouw, en het grootschalige landschapsgebruik door wolven, zorgt echter ook voor een verscherpt conflict tussen mens en wolf', weet medeauteur en ecoloog Joachim Mergeay van het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in Vlaanderen. Als een wolf of hond tegen een stroomdraad aanloopt, leert het dier snel genoeg dat het daar uit de buurt moet blijven. 'Maar dan moet je dat wel consequent doen, want anders heeft het geen zin', stellen de onderzoekers.


Compensatieprogramma

In Nederland is er op dit moment een compensatieprogramma voor de schade die de wolf veroorzaakt. Daarnaast zijn er subsidies om preventiemaatregelen te treffen om een aanval te voorkomen. Uit de cijfers blijkt dat de animo om daar gebruik van te maken gering is. 'Zelfs in hotspots als de Veluwe en Drenthe, waar de wolf schade heeft veroorzaakt, zie je dat er weinig subsidie wordt aangevraagd. Ik kan me voorstellen dat dit beleid anders wordt in de toekomst', zegt Jansman.

Hoewel de Nederlandse situatie anders is dan die in de ons omringende landen, met name op het gebied van menselijke aanwezigheid en de versnippering van natuur en veedichtheid, is het zeer nuttig om te leren van de ervaringen die daar zijn opgedaan. In dit onderzoeksproject is daarom een partnerschap aangegaan met het INBO in Vlaanderen en het Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung (SGN) in Duitsland.


Feitelijke kennis

Beide onderzoeksinstituten zijn nauw betrokken bij wolvenonderzoek in hun land en beschikken dus over een grote hoeveelheid feitelijke kennis. Tevens zijn beide partner in het Centraal-Europese Wolf-consortium (CEwolf), waarvan ook WENR deel uitmaakt. De herziening van het Interprovinciaal Wolvenplan staat op de agenda voor komend jaar. De feiten uit dit rapport kunnen helpen het beleid opnieuw vorm te geven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer