Coniferenkwekerij Arcen ziet verschuiving naar digitale markt

Dutch Garden Plants in Deurne nam in 2018 Kwekerij Roobeek in Arcen over, inclusief de mensen die er werkten. Het bedrijf vaart nu onder de vlag van de Roobeek Group en is meer dan een plek waar coniferen worden gekweekt.

Coniferenkwekerij+Arcen+ziet+verschuiving+naar+digitale+markt
© Roobeek Group

In 1983 werd Kwekerij Roobeek opgezet en heeft zij zich gespecialiseerd in de teelt van coniferen. Het bedrijf in het Limburgse Arcen bood plek aan mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Dat is ook na de overname in 2018 door Dutch Garden Plants zo gebleven.

De aankoop van Kwekerij Roobeek door Dutch Garden Plants heeft sinds de overname geresulteerd in een bedrijf dat uit vier verschillende takken bestaat: Kwekerij Roobeek, Fulfilment Center Arcen, Roobeek Werkt en Zorglandgoed 't Hogveld. De onderneming vaart onder de vlag van de Roobeek Group.


Nieuwe hal

'De laatste hand wordt gelegd aan de bouw van een hal van 1,5 hectare, waar planten worden verpakt in dozen en op pallets die via webshops worden verkocht', zegt algemeen directeur Frank Deriet.

Alle fases van het kweekproces voeren we voor een groot deel handmatig uit en met veel zorg

Frank Deriet, algemeen directeur Roobeek Group

Kwekerij Roobeek is 10 hectare groot. Hiervan beslaat het containerveld 8 hectare en de kassen 0,7 hectare.


Producten van eigen bodem

'Al onze producten komen van eigen bodem. Stekken, op- en overpotten, snoeien, onkruid verwijderen; alle fases van het kweekproces vinden in hier eigen huis plaats en voeren we voor een groot deel handmatig uit en met veel zorg. Dit maakt al onze coniferen tot echte kwaliteitsproducten. Dat maakt ook dat we zijn uitgegroeid tot een professionele partner voor veel grote spelers op de markt', zegt Deriet trots.

'In de kwekerij maken we veel vormbomen. Dat zijn kleine coniferen op stam, spiraal geknipte coniferen en grote coniferen op stam. Dat is heel specifiek werk en daarmee uitermate geschikt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is geen stationair productiewerk', licht de algemeen directeur toe.


Verschuiving

De Roobeek Group levert in 26 landen aan fysieke winkels, de grootwinkelbedrijven. 'We zien in Europa een verschuiving naar de digitale markt, dat wil zeggen bestellen via webshops. Het business-to-consumerprincipe. Grote coniferen van 2 meter bijvoorbeeld worden meestal op bestelling bij de mensen thuis geleverd. Dat is niet alleen gemakkelijk, maar ook reuzehandig omdat ze zo zwaar zijn. Onze medewerkers pakken de coniferen in voor de e-commerce', zegt Deriet.

'Dutch Garden Plants is altijd marktleider geweest in het leveren van haagconiferen van haagplanten door heel Europa. Ondanks de de verschuiving naar de e-commerce domineren we ook in die geleding de markt.'


Aanvullende diensten

De dienstverlening van de Roobeek Group gaat verder dan alleen het kweken van coniferen. 'We maken als bedrijf het verschil door een breed pakket met aanvullende diensten aan te bieden. We kunnen orders samenstellen, de etikettering en verpakking van de coniferen regelen en het transport', licht de algemeen directeur toe.


De laatste hand wordt gelegd aan de bouw van een verpakkingshal van 1,5 hectare.
De laatste hand wordt gelegd aan de bouw van een verpakkingshal van 1,5 hectare. © Roobeek Group

Kwekerij Roobeek heeft 55 werknemers in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze worden gedetacheerd vanuit WAA Groep in Venlo. 'Een groot deel van die werkzaamheden wordt uitgevoerd door mensen met een fysieke of lichamelijke beperking of met een andere afstand tot de arbeidsmarkt. Wij bieden deze mensen een plek aan om te werken, maar vooral ook om veel te leren. Op onze kwekerij, maar ook bij externe kwekerijen en tuinders leren ze fijne kneepjes van het vak', vervolgt Deriet.

'Als Dutch Garden Plants zaten we best in een harde business met retail en ketens en waar alles om de prijs draait. Sinds we als bedrijf met mensen te maken hebben met een afstand tot de arbeidsmarkt, hebben we ook het gevoel dat we iets meer brengen dan de plantenbusiness.'


Zorglandgoed

Midden in de bosrijke omgeving van natuurgebied De Hamert ligt Zorglandgoed 't Hogveld, een van de vier pijlers van de Roobeek Group. Op die plek staan rust, natuur, beweging, geborgenheid en gezelligheid centraal.

'Op die manier proberen we een thuisgevoel te creëren', zegt Deriet. Dat heeft weer alles te maken met de basis van onze missie: ouderen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving laten wonen en hen maximaal in de maatschappij kunnen laten participeren. Daar hoort ook een stukje dagbesteding bij. Met het bieden van een invulling van de dag willen we ervoor zorgen we dat de ouderen actief zijn en blijven. Op die manier gaan ze aan het einde van de dag met een vrolijk en voldaan gevoel naar huis.'


'Menselijke kant centraal stellen'

Frank Deriet: 'We willen ons als Roobeek Group blijven ontwikkelen als leer-werkbedrijf en re-integratiebedrijf. Daar spelen onze medewerkers een belangrijke rol in. Alle productie, zorg en dienstverleningen zijn er bij ons op gericht de menselijke kant centraal te stellen. Oog voor kwaliteit, creativiteit en optimale ontwikkeling van de mens moet ervoor zorgen dat wij onze beloftes kunnen waarmaken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer