Landbouwdrone en waterstoftrekker op jongerendag boomteelt

Spuitdrones, schoffelrobots, een trekker op waterstof en volautomatische snoeimachines. Dit was vorige week donderdag allemaal te zien op de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij bij De Buurte Kwekerijen in het Gelderse Oene. 'Dit is een fantastische dag', vindt Arno Engels van LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen, coördinator van het evenement.

'Die landbouwdrone is net klaar en nog nooit ergens vertoond. Volgende week gaan we deze testen op onze percelen, maar nu kunnen de jongeren er vast naar kijken', zegt Engels. 'Daarnaast hebben we met de EOX de trekker van de toekomst. De jongeren zijn de toekomst voor de boomkwekerij in Nederland, dan hebben we natuurlijk ook de mechanisatie van de toekomst nodig.'

Ongeveer 150 jongeren kwamen af op de jongerendag. Spectaculair was de EOX-175 met vierwielbesturing en verstelbare spoorbreedte. 'Deze trekker is speciaal gebouwd om op het land met een brede spoorbreedte te werken om daarna op de weg de breedte aan te passen', legt bouwer Paul van Ham uit. 'Elk wiel heeft een elektromotor. Dat geeft een ongelofelijk krachtige aandrijflijn.'

Er komen minder bedrijven in de sector, maar toch neemt de vraag alleen maar toe. 'Daarom willen we de jongeren graag enthousiast maken en houden. De komende jaren zijn er nog meer bomen en planten nodig', zegt Engels. 'Door het Klimaatakkoord moeten er meer bomen komen en de voedselbossen zijn nu populair. Al die bomen komen niet uit de fabriek, maar daar hebben we echte boomkwekers voor nodig.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer