Campagne 'Meer Bomen Nu' wil weer miljoen bomen weggeven

Drie organisaties willen ook dit jaar weer een miljoen bomen weggeven met de campagne 'Meer Bomen Nu'. Sinds gisteren kunnen belangstellenden gratis plantgoed aanvragen via de website van de campagne.

Campagne+%27Meer+Bomen+Nu%27+wil+weer+miljoen+bomen+weggeven
© William Hoogteyling

Mensen die oogstlocaties weten, kunnen die ook op die site aanmelden. De planten en bomen komen uit natuurgebieden en parken waar ze ongewenst of overvloedig aanwezig zijn. Normaal wordt het groen weggehaald en versnipperd door natuurbeheerders.

De campagne is een initiatief van Stichting MeerGroen, Caring Farmers en Urgenda. Vorig jaar hadden deze organisaties ook de ambitie een miljoen bomen en struiken te oogsten en te herverdelen, maar door de coronamaatregelen werden dat er minder. Evengoed kregen 9.000 boeren en burgers toch nog 250.000 jonge boompjes, struiken en stekken. Daarnaast gaf de campagne afgelopen jaar 190.000 perenbomen en 65.000 sneeuwbalstruiken weg, waardoor de teller op een half miljoen kwam te staan.


Afgelopen seizoen oogstten vrijwilligers 120 verschillende soorten, 'waarvan het merendeel inheems en ecologische verantwoord is', stellen de organisaties. 'Uit een enquête blijkt dat 80 procent van de zaailingen aanslaat. Dat is een prachtig resultaat dat niet onderdoet voor reguliere bosaanplant.'

Het grootste deel van het plantgoed kwam terecht bij boeren die willen verduurzamen en bij mensen die een voedselbos, een bos voor duurzame voedselproductie, willen aanleggen op hun land.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer