Polen krijgt weer boervriendelijke minister

De Poolse landbouwminister Grzegorz Puda is afgelopen week vervangen door de ervaren politicus Henryk Kowalczyk, die ook meteen vicepremier wordt. Hiermee probeert de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) tegemoet te komen aan de grote onvrede en onzekerheid onder boeren en inwoners van het Poolse platteland.

Polen+krijgt+weer+boervriendelijke+minister
© ANP

De overgeplaatste Puda lag vanaf het begin met zijn 'stadse fratsen en dandygedrag' niet goed bij boeren en plattelandsbewoners, vaak PiS-stemmers, omdat zijn landbouwpolitiek geen oplossing bood voor vogelgriep en Afrikaanse varkenspest (AVP). Deze dierziekten hebben de economie op het Poolse platteland enorme schade toegebracht.

Tijdens de vele boerenprotesten is maandenlang om het aftreden van Puda gevraagd. Hij lag bij boeren niet lekker omdat hij weigerde in gesprek te gaan met de geradicaliseerde boerenaanhang van AgroUnia. Volgens recent onderzoek is de afgelopen anderhalf jaar een kwart van de pluimveehouderijen en de helft van de kleine varkenshouderijen in Polen failliet gegaan.


Een van de vertrouwelingen

Puda wordt minister voor regionaal beleid en ontwikkelingsfondsen en blijft daarmee een van de vertrouwelingen van PiS-voorzitter Jaroslaw Kaczynski, de Poolse 'sterke man'. Kaczynski is nu nog vicepremier, maar treedt vervroegd terug en draagt die taak over aan de nieuwe landbouwminister.

Het wordt de taak van Kowalczyk om het imago van het ministerie en de relaties met de boerenorganisaties te verbeteren. De nieuwe landbouwminister komt met veel ervaring in zijn bagage: hij had een jaar geleden een groot conflict met de PiS-leiders over een hevig bekritiseerde dierenwelzijnswet die de veehouderij in het land in lijn moest brengen met Europese regelgeving.


Verbod op kooihuisvesting

Die nieuwe wet zou min of meer neerkomen op een verbod op kooihuisvesting en onverdoofd slachten in de pluimvee-industrie. Daardoor dreigde de omvangrijke Poolse kippenexport naar het Midden-Oosten te sneuvelen. Ook kwam dit wetsvoorstel neer op strengere hygiëneregels voor kleine varkenshouders.

Niet alleen veel plattelanders en boeren, maar ook veel PiS-politici verzetten zich tegen de voorstellen. Ook Kowalczyk maakte bezwaar en werd net als andere protesterende PiS-politici korte tijd geschorst als PiS-parlementslid. Uiteindelijk heeft de Poolse Senaat door stemonthoudingen van PiS-senatoren het wetsvoorstel geblokkeerd.


Landelijke bekendheid

Tijdens de controverse over de dierenwet kon AgroUnia onder leiding van Michal Kolodziejczak uitgroeien tot een kleine, maar invloedrijke partij op het Poolse platteland. Deze lokale politicus heeft als leider van de boerenprotesten landelijke bekendheid gekregen. Zijn populariteit gaat ten koste van de achterban van regeringspartij PiS.


Kowalczyk mag terugkeren en maakt zelfs promotie met het vicepremierschap. Met zijn rehabilitatie op het landbouwministerie en de overplaatsing van de impopulaire Puda probeert de PiS-partij iets terug te winnen van het verloren vertrouwen op het Poolse platteland.


Eigen vrachtwagens

De Poolse PiS-regering heeft deze maand een nieuwe landbouwbegroting gepresenteerd. Daarin krijgen Poolse boeren financiële steun voor de bouw en aanschaf van gemeenschappelijke koelcellen, voorraadschuren en vrachtwagens. Daardoor kunnen ze hun producten meer gespreid op de markt brengen. Met eigen veewagens zijn kleine varkensfokkers niet langer afhankelijk van transport door de grote slachthuizen, die zich aan de EU-regels voor biosecurity houden en geen dieren ophalen uit AVP-besmette gebieden. Ook mogen samenwerkende boeren voortaan 'concurreren' met landbouwcoöperaties en moeten stadsbesturen plekken aanwijzen voor een dagelijkse 'versmarkt'. Verder komt er een uitgebreide 'natuurrampenverzekering' waar ook dierziekten onder vallen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer