EU betaalt plattelandsgeld aan Polen nog niet uit

Nog eens drie provincies in Polen hebben besloten om niet langer een 'LGBT-vrije zone' te zijn. Ze trekken hun eerdere verklaringen in onder druk van de Europese Commissie die had besloten om EU-subsidies aan zulke omstreden 'homovrije regio's' niet uit te betalen. Vorige week nam ook een andere regio al die beslissing.

EU+betaalt+plattelandsgeld+aan+Polen+nog+niet+uit
© Europese Unie

De Poolse regio's die de bekritiseerde verklaring hadden ondertekend, zijn voornamelijk conservatief katholieke gebieden. Het bracht hen op ramkoers met de Europese Commissie. Volgens de Europese Commissie schonden zij met de 'LGBT-vrije zones' het EU-recht wat betreft discriminatie.

De Poolse regering en de Europese Unie (EU) liggen ook met elkaar overhoop over een Poolse reorganisatie van de rechterlijke macht die deels onder regeringsaansturing zou komen. In die zaak dreigt de EU zelfs alle subsidies aan de Poolse regering te staken.


Zo heeft de Europese Commissie nog steeds niet het Poolse voorstel voor het coronaherstelfonds goedgekeurd. Daardoor zit de uitbetaling van tientallen miljarden euro's, inclusief geld voor landbouwsubsidies, ook vast. Nu Brussel eerdere dreigementen in de praktijk brengt, komen ook die extra subsidies uit de tweede GLB-pijler voor plattelandsontwikkeling voor de Polen in gevaar.


Landbouwcommissaris stelt gerust

De Poolse premier Mateusz Morawiecki reageerde furieus op de opgeschorte uitbetaling en zei dat niemand het recht heeft om zijn land de les te lezen. Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski (foto) probeerde het Poolse platteland gerust te stellen en zei dat het niet zo'n vaart zou lopen.

Maar veel Polen weten nog steeds niet goed of 'hun' Poolse landbouwcommissaris in Brussel voldoende gezag en invloed heeft om zoiets voor elkaar te krijgen. Directe betalingen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn op het Poolse platteland van cruciaal belang. Ongeveer een derde van het agrarische inkomen is afkomstig uit directe betalingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer