Kwart meer pluimvee in Polen

De pluimveesector in Polen is de afgelopen tien jaar met een kwart gegroeid. Uit de Poolse landbouwtelling 2020 blijkt dat het land vorig jaar meer dan 225 miljoen stuks pluimvee telde, vooral voor de export. De varkensstapel is met ruim 20 procent gekrompen.

Kwart+meer+pluimvee+in+Polen
© Ger Loeffen

In Polen worden onder meer vleeskuikens onverdoofd geslacht voor de export naar verschillende moslimlanden. Het land is de leider in de pluimveeproductie in de Europese Unie en is een van 's werelds grootste exporteurs van pluimveevlees. Vorig jaar presenteerde de Poolse regering een nieuwe dierenwelzijnswet die voorzag in het afschaffen van het onverdoofd slachten, conform nieuwe EU-richtlijnen, Maar binnen de regerende PiS-partij ontstond daarover onenigheid, waarop de Poolse senaat de behandeling van het wetsvoorstel niet afrondde.

Die dierenwelzijnswet en plannen voor modernisering van de veeteelt en landbouw hangen nog steeds boven de markt en opnieuw dreigt er een landbouwminister over te sneuvelen. De groei van de Poolse agrarische sector in de afgelopen tien jaar vond ook plaats in de veestapel (met 9,8 procent). De Poolse landbouwtelling liet een daling van het aantal melkkoeien zien met 11,6 procent, terwijl tegelijkertijd de melkproductie toenam. De daling van het aantal melkkoeien komt vooral door het stoppen van veel kleine melkveebedrijven.


Varkensstapel

De varkensstapel in Polen is ten opzichte van tien jaar geleden flink gekrompen. In 2010 waren er bij de decembertelling nog 14,8 miljoen varkens. In 2020 waren dat er nog 11,7 miljoen. Een daling van 21 procent.

De grootste krimp van de varkensstapel in Polen deed zich voor in 2011 en 2012. Eind 2012 waren er nog 11,1 miljoen varkens in Polen. Sindsdien schommelt de omvang van de varkensstapel tussen de 11 en 12 miljoen dieren.


Slechte prijzen

Belangrijkste reden voor de daling van de varkensstapel waren in het begin de slechte prijzen. Daarna kwam de uitbraak van Afrikaanse varkenspest erbij waardoor de varkenssector in Polen flink onder druk staat. De uitbraken blijven maar doorwoekeren in grote delen van het land. Het aantal uitbraken staat dit jaar al weer op 63 stuks.

Vooral in de zeugenhouderij is er sprake van een daling sinds 2010. Toen waren er nog 1,36 miljoen zeugen in Polen. Eind 2020 waren het er nog 830.000. Polen importeerde toen 6,6 miljoen biggen per jaar, grotendeels uit Denemarken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer