Meer uitbraken Afrikaanse varkenspest in Polen dan ooit

Afrikaanse varkenspest grijpt met grote snelheid om zich heen in Polen. Sinds het begin van 2021 deden zich al 110 gevallen van Afrikaanse varkenspest voor op varkensbedrijven. Nog niet eerder was er sprake van zoveel besmettingen onder gehouden varkens.

Meer+uitbraken+Afrikaanse+varkenspest+in+Polen+dan+ooit
© Horst Jegen

Poolse veterinaire autoriteiten melden dat het oude record – 109 bedrijven in 2018 – begin oktober werd gebroken. Afrikaanse varkenspest waart sinds 2014 rond in Polen. De laatste uitbraak betrof een bedrijf met dertig dieren in Groot-Polen. Binnen een straal van 3 kilometer bevinden zich nog zeventig bedrijven met in totaal vierduizend varkens. Dat baart de autoriteiten zorgen. In de cirkel van 10 kilometer gaat het om ruim vijfhonderd bedrijven meer dan 70.000 tamme varkens.

Ook onder wilde zwijnen in Polen neemt het aantal besmettingen met Afrikaanse varkenspest toe. De autoriteiten hebben vorige week bijna zeventig nieuwe vondsten bevestigd. Veel daarvan waren opnieuw in het westelijk gebied dat direct grenst aan Duitsland. Vanwege het aanhoudend hoge importrisico worden aan Duitse zijde de preventieve maatregelen geïntensiveerd.


Het Duitse district Spree-Neisse maakte vorige week bekend dat het zuidelijke kerngebied rond Jerischke nu ook moet worden beveiligd door een varkensvrije zone met een stevige omheining. Eerder had het Duitse district Vorpommern-Greifswald al een nieuw beschermingsgebied aangewezen aan de zuidelijke grens met de Uckermark. Hieraan gekoppeld zijn onder meer een verhoogde zoektocht naar gevallen wild, maar ook een verbod op bepaalde land- en bosbouwactiviteiten.


Live debat: Toekomst van de varkenshouderij in Nederland

Waar staat de Nederlandse varkenshouderij in 2030? Waaraan moeten varkenshouders voldoen op korte en middellange termijn? Tijdens de aftrap van de Dutch Pork Expo bespreekt Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst, deze ontwikkelingen met prominente en inspirerende beleidmakers, varkenshouders en kenners van de varkenssector, onder wie Linda Janssen (voorzitter POV), René Veldman (sectormanager Rabobank), Theo Vernooij (varkenshouder), Koen van Bergen (directeur livestock en supply chains bij Vion), Angela van der Sanden (Connecting Agri & Food), Sener Celik (JoinData) en William Meulendijks (varkenshouder). De Dutch Pork Expo is op 12 en 13 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Het debat is bij de start, op dinsdag 12 oktober om 14.00 uur op de beurs en is ook online te volgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer