Varkenspest rukt op in Oost-Europa

Afrikaanse varkenspest rukt in Oost-Europa steeds verder op. Sinds de eerste uitbraak op 10 september 2020 zijn in Duitsland 2.110 besmette wilde zwijnen gevonden. Dit jaar zijn in Polen al 101 varkensbedrijven getroffen door de besmettelijke ziekte.

Varkenspest+rukt+op+in+Oost%2DEuropa
© Freelancer

In de Duitse deelstaat Brandenburg zijn zeven kerngebieden met besmette wilde zwijnen en in deelstaat Saksen is er een groot besmet gebied. Er worden in Oost-Duitsland nog steeds nieuwe besmette zwijnen aangetroffen. Maar dan vooral dicht bij de grens met Polen en steeds minder in de kerngebieden.

Met name in de vier kerngebieden, waar een dubbel hekwerk met daartussen een witte zone is, worden nauwelijks nog besmette dieren gevonden. Dat waren er in augustus vijf. Vandaar ook dat Brandenburg nu bezig is om langs de hele 255 kilometer lange grens met Polen een dubbel hekwerk te plaatsen.


Migratie besmette zwijnen

Dat dubbele hekwerk moet liefst nog dit jaar klaar zijn. Pas dan is de voortdurende migratie van besmette zwijnen vanuit Polen tot staan te brengen en kan Duitsland werken aan het weer vrij worden van Afrikaanse varkenspest. In Polen loopt het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij varkens en wilde zwijnen nog steeds flink op.

Er zijn al 103 uitbraken dit jaar, vooral op backyard- en kleine varkensbedrijven. Daarmee zijn er nu al bijna net zoveel uitbraken als in heel 2020. Bij de wilde zwijnen zijn er volgens het Europese registratie systeem Animal Disease Information System (ADIS) 2.196 uitbraken vastgesteld.


Hongarije koploper

Volgens ADIS is het aantal uitbraken bij gehouden varkens in Roemenië nog veel hoger dan in Polen. Daar zijn nu al 1.213 uitbraken van Afrikaanse varkenspest op vooral backyardbedrijven vastgesteld. Bij de wilde zwijnen zijn er in dat land 864 besmettingen gevonden. Hongarije is met 2.505 uitbraken koploper met het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer