Koeien & Kansen werkt ook aan reductie broeikasgassen

Het project Koeien & Kansen werkt de komende vier jaar aan de thema's stikstof, broeikasgassen en biodiversiteit. De strategie voor werken naar klimaatneutraal begint met het verminderen van de broeikasgasemissies en daarna compenseren voor de CO2-uitstoot.

Koeien+%26amp%3B+Kansen+werkt+ook+aan+reductie+broeikasgassen
© Vidiphoto

Koeien & Kansen zet erop in om de methaanemissie via pensfermentatie per ton melk te reduceren met 30 procent ten opzichte van het sectoraal gemiddelde van 2018. Bovendien moet de totale emissie van broeikasgassen voor melkproductie lager worden dan 1.200 gram CO2 per kilo meetmelk.

De maatregelen voor het verlagen van de uitstoot zijn in te delen naar maatregelen voor aanvoer van buiten het bedrijf, rantsoen en koemanagement.


Tegenstrijdige maatregelen

Sommige maatregelen zijn strijdig met doelen op andere milieuthema's op melkveebedrijven. Koeien & Kansen noemt als voorbeelden de maatregelen 'minder kunstmest gebruiken' en 'meer eiwit van eigen land voeren'. Het project wil de mogelijkheden en onmogelijkheden in beeld brengen.

Het project van Koeien & Kansen niet het enige in zijn soort. Via het project Netwerk Praktijkbedrijven werken 116 melkveehouders samen aan het reduceren van hun methaan- en ammoniakemissies. De komende vier jaar combineren zij praktijkonderzoek en een integrale aanpak om een pakket samen te stellen van haalbare maatregelen.

Het streven bij het Netwerk Praktijkbedrijven is ook om te komen tot een reductie van broeikasgassen tot 30 procent. Dit project is een initiatief van LTO Noord, Wageningen Livestock Research en het ministerie van LNV.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer