Droog voorjaar nadeel voor stikstofoverschot in bodem

Het stikstofbodemoverschot op de Koeien & Kansen-bedrijven was in 2020 ruim 160 kilo stikstof per hectare. Dit is 45 kilo stikstof per hectare hoger dan het jaar ervoor. Belangrijkste oorzaak is het extreem droge voorjaar en daarmee de lagere opbrengst aan graskuil.

Droog+voorjaar+nadeel+voor+stikstofoverschot+in+bodem
© Twan Wiermans

Het extreem droge voorjaar van 2020 maakt duidelijk dat het niveau van het bodemoverschot niet alleen afhankelijk is van keuzes in bedrijfsstructuur of management, maar ook van de verschillende groeiomstandigheden die ieder jaar optreden. Overigens was het stikstofbodemoverschot in 2020 nog wel lager dan het gemiddelde van 2018.

Op twaalf bedrijven steeg het stikstofoverschot in de bodem. Op het intensieve kleibedrijf was het stikstofbodemoverschot in 2020 zelfs 190 kilo hoger dan in 2019. Op dit bedrijf is meer meer kunstmeststikstof gebruikt. Maar mede door de droogte kon dit niet worden omgezet in een evenredige toename van de grasopbrengst. In 2019 was het bodemoverschot op dit bedrijf overigens extreem laag door de lage stikstofbemesting en goed sitkstoflevering door de bodem.


Vijf bedrijven realiseerden in 2020 ondanks de lastige weersomstandigheden een daling van het stikstofbodemoverschot. Op een veenbedrijf daalde het stikstofoverschot met 65 kilo per hectare. Dit bedrijf gebruikte meer drijfmest en minder kunstmest en haalde een hogere stikstofopbrengst met graskuil en vooral weidegras.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer