Lagere excreties voor Koeien & Kansen

De Koeien & Kansen-bedrijven kenden in 2019 gemiddeld een lagere bedrijfsspecifieke excretie van stikstof en fosfaat, ten opzichte van 2018.

Lagere+excreties+voor+Koeien+%26amp%3B+Kansen
© Marije Stomps

De fosfaatexcretie lag gemiddeld 23 procent lager dan de forfaitaire norm. De bedrijfsspecifieke stikstofexcretie lag 1 procent lager dan de forfaitaire norm. Dit kwam onder andere door een lagere melkproductie en een lager ruweiwitgehalte in het verse gras.

De melkveehouders hoefden gemiddeld 110 ton minder mest van hun bedrijf af te voeren, volgens een bedrijfsspecifieke berekening in de KringloopWijzer.

Omdat de deelnemers aan het Koeien & Kansen-project een steeds groter verschil van fosfaatexcretie met het forfait halen en er gemiddeld maar een klein beetje minder stikstofexcretie dan het forfait is, bepaalt fosfaat in 2019 op geen enkel bedrijf de hoeveelheid mestafvoer.


Stikstof is bepalende factor

Stikstof is op alle bedrijven de bepalende factor voor de hoeveelheid mestafvoer. Daarom zal nog minder fosfaatexcretie, bij ongewijzigde stikstof- en fosfaatgebruiksnormen, op deze bedrijven niet leiden tot minder mestafvoer.

Vooral een betere stikstofbenutting bij het vee, en daardoor een verdere verlaging van de bedrijfsspecifieke stikstofexcretie, zal tot minder mestafvoer leiden.



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer