BedrijfsWaterWijzer voor melkveehouder

Om het watermanagement op melkveebedrijven te optimaliseren wordt binnen het project Koeien & Kansen de BedrijfsWaterWijzer ontwikkeld.

BedrijfsWaterWijzer+voor+melkveehouder
© Rivierenland

Dit is een tool waarmee op maat een bedrijfswaterplan wordt gemaakt dat aansluit bij de behoeften van zowel de veehouder als het waterschap. Dat meldt projectleider Michael de Haan van Wageningen UR.

De ambitie is dat het melkveebedrijf met de controleerbare uitvoering van dat bedrijfswaterplan kan voldoen aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water, waardoor aanscherping van wetgeving of extra eisen niet nodig zijn.

Aanspreken

'Bij de ontwikkeling van deze tool wordt intensief samengewerkt met de waterschappen; zij zijn in waterzaken de partner van Koeien & Kansen. De te ontwikkelen tool moet veehouders aanspreken', aldus De Haan.

'Daarom is aan de deelnemers van Koeien & Kansen gevraagd wat ze belangrijk vinden en hoe ze denken bij te kunnen dragen aan goed waterbeheer en wordt er gewerkt aan het opbouwen van een goede relatie tussen veehouder en waterschap.'

Koopman

Koeien & Kansen-deelnemer Nanne Koopman heeft al ervaring opgedaan met het waterschap. Op het erf is de ontwatering rondom de gebouwen niet optimaal. Het waterschap wil de erfafspoeling graag in het bedrijfswaterplan hebben. Koopman is wel benieuwd, maar wil ook even afwachten hoeveel dat gaat kosten en wat de verbetering is.

Ook wil het waterschap sloten herinrichten om aan de Europese Kaderrichtlijn te voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld ook natuurvriendelijke oevers aanleggen. Voor Koopman is dat een plus, aangezien hij actief deelnemen aan weidevogelbeheer. 'Zo dachten we dat er wel iets te combineren zou zijn. Dit heeft gezorgd een positief gesprek met het waterschap’, aldus Koopman.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer