Voorzitter AgriNL Tjibbe Joustra betreurt verdeeldheid

Tjibbe Joustra, onafhankelijk voorzitter van AgriNL, betreurt de ophef en de verdeeldheid die zijn ontstaan over een actieplan dat het netwerk van agribedrijven naar buiten heeft gebracht.

Voorzitter+AgriNL+Tjibbe+Joustra+betreurt+verdeeldheid
© Dirk Hol

In een reactie tegenover Nieuwe Oogst laat Joustra weten nog geen officiële opzeggingen te hebben ontvangen van leden van AgriNL. De Heus en ForFarmers lieten dinsdagmorgen weten geen lid meer te willen zijn van het samenwerkingsverband.


FrieslandCampina en LTO Nederland maakten bekend inhoudelijk afstand te nemen van het actieplan. Zij vinden dat dit voorstel te ver gaat. De partijen staan wel achter de advertentie met hoofdlijnen die is verschenen in diverse regionale dagbladen. Hierin pleit AgriNL bij de politiek voor een langetermijnperspectief voor boeren en tuinders.

Joustra laat desgevraagd weten zich geen zorgen te maken over de samenwerking en voortbestaan van AgriNL. Wel betreurt hij de ontstane situatie en verdeeldheid. 'In de politiek bestaat het beeld dat de landbouw erg defensief is en de verdeeldheid groot. Dat beeld wordt op deze manier bevestigd. Verdeeldheid is nooit goed.'


Bundelen van krachten

AgriNL is daarentegen juist opgericht om de belangenbehartiging te bundelen en meer kracht te geven, zegt Joustra. 'We zijn geen brancheorganisatie of lobbyclub. Mijn taak is onder meer om een toelichting op de lobby te geven in het Haagse. Daar helpt dit niet bij.' Hoe het komt dat een niet door alle leden gedragen actieplan publiekelijk is gemaakt, weet hij niet.

De AgriNL-voorzitter is geen onbekende in de land- en tuinbouw. Hij was onder meer secretaris-generaal van het ministerie van Landbouw en Visserij. Tussen 1987 en 2001 diende hij daar vijf ministers van landbouw. Ook was Joustra van 2008 tot en met 2010 voorzitter van het Productschap Tuinbouw.

Vanaf deze week buigen de partijen aan de formatietafel zich over de stikstofproblematiek. Het onderwerp was tot nu toe onbesproken gebleven in de formatie. Ook in het discussiestuk met gezamenlijke doelen dat VVD en D66 eerder naar buiten brachten, kwam het niet ter sprake.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer