Scheuring in AgriNL door actieplan stikstof

Update - De publicatie van een actieplan voor de aanpak van de stikstofproblematiek heeft geleid tot een breuk binnen AgriNL. Veevoederfabrikanten ForFarmers en De Heus hebben hun lidmaatschap opgezegd. LTO Nederland beraadt zich op zijn positie binnen het agronetwerk. FrieslandCampina neemt ook afstand van het actieplan zoals dat door AgriNL is gepubliceerd.

Scheuring+in+AgriNL+door+actieplan+stikstof
© Peter Smit

Het actieplan waarvan AgriNL dinsdag een samenvatting publiceerde, pleit voor een gebiedsgerichte aanpak van de stikstofcrisis. Daarbij wordt gekozen voor de lijn zoals die is uitgezet door de commissie-Remkes. Dit behelst onder meer een sterke reductie van de stikstofuitstoot, die ook na 2030 wordt doorgezet.

Het netwerk van agribedrijven pleit daarnaast voor de oprichting van een Rijksdienst voor het Landelijk Gebied (RLG) die de regie voert op de uitvoering van de gebiedsgerichte aanpak. Hiervoor vraagt het van de politiek een jaarlijks budget van 1,5 tot 2 miljard euro voor de komende tien tot vijftien jaar.


Dagbladadvertentie

Het voorstel is dinsdag publiekelijk gemaakt via een advertentie in verschillende dagbladen. De samenvatting van het actieplan dat door AgriNL online is gezet, stuitte daarna op veel kritiek vanuit boerenorganisaties die vinden dat de agribedrijven daarmee te veel op de stoel van de boeren zijn gaan zitten.

LTO Nederland laat in een reactie weten dat het binnen AgriNL het actieplan herhaaldelijk van ‘zeer kritisch commentaar’ heeft voorzien, maar daarmee is in de optiek van de belangenbehartiger te weinig gebeurd.

‘We zijn dan ook niet akkoord gegaan met de gepresenteerde tekst van het actieplan. Er was wel overeenstemming over het uitdoen van een positieve advertentie. Achter de publicatie daarvan blijven we dan ook staan. Omdat de gepresenteerde samenvatting echter onvoldoende recht deed aan onze inzet als belangenbehartiger waren we nadrukkelijk tegen het publiceren en lobbygebruik van het plan. Helaas is er anders gehandeld’, schrijft LTO Nederland.


Teruggetrokken

De boerenorganisatie gaat zich beraden over haar toekomst en positionering binnen AgriNL. Andere leden van de netwerkorganisatie hebben zich woensdag teruggetrokken. ForFarmers laat weten dat het zich voortaan concentreert op vraagstukken die te maken hebben met de productie van diervoeders en de discussie over het toekomstperspectief voor de agrarische sector overlaat aan de boeren en hun organisaties.

‘Boerenbelangenbehartigers hebben heftig en stevig op deze advertentie en het onderliggende actieplan gereageerd. Hun visie is dat zij zelf deze discussie moeten voeren, niet de bedrijven die de advertentie hebben geplaatst’, meldt For Farmers.

Veevoerderproducent De Heus verspreidde een soortgelijk persbericht waarin het zich terugtrekt uit AgriNL. ‘Wij vinden dat de boeren noch de bedrijven geholpen zijn met verdeeldheid en willen bijdragen aan eensgezinde belangenbehartiging, niet aan tweedracht.’

FrieslandCampina neemt ook afstand van samenvatting van het acieplan dat op de website van AgriNL is gepubliceerd. Inmiddels is het bericht op de website van de netwerkorganisatie voorzien van een disclaimer die meldt dat de samenvatting van het actieplan niet door de ledenvergadering is vastgesteld en en derhalve ook niet de de mening van de AgriNL-leden representeert.

Dinsdag plaatste AgriNL – bestaande uit 11 Nederlandse bedrijven actief in de Nederlandse landbouwsector en LTO Nederland – een advertentie gericht aan de kabinetsformatie. AgriNL heeft daarnaast een samenvatting en verdere detaillering van het actieplan op haar website geplaatst. FrieslandCampina neemt afstand van deze samenvatting. Dit stuk wordt niet gedragen door de leden van AgriNL en heeft geen formele status.


45 landen

De netwerkorganisatie AgriNL bestond tot gisteren uit elf bedrijven en LTO Nederland. De organisatie vertegenwoordigde daarmee een omzet van 46 miljard euro, 116.000 medewerkers wereldwijd en 50.000 boeren. De gelieerde bedrijven zijn actief in meer dan 45 landen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer