LTO: kijk niet alleen naar kritische depositiewaarden

LTO Nederland vindt dat demissionair landbouwminister Carola Schouten te krampachtig vasthoudt aan de kritische depositiewaarden om de risico's van stikstofdepositie te beoordelen in beschermde natuurgebieden.

LTO%3A+kijk+niet+alleen+naar+kritische+depositiewaarden
© Twan Wiermans

De minister heeft drie alternatieven laten bestuderen voor het gebruik van kritische depositiewaarden (KDW's). Maar die blijken niet geschikt te zijn als alternatief. Op het gebruik van KDW's in het huidige stikstofbeleid is regelmatig kritiek, onder meer van Stichting Agrifacts.

Volgens bestuurder Trienke Elshof van LTO Nederland houdt de minister te krampachtig vast aan de KDW's. 'Het is belangrijk dat de overheid breder gaat kijken. Het is een kwestie van meten, observeren en rapporteren. Ook dat geeft juridische onderbouwing.'


Elshof denkt dat de vele rechtszaken ertoe leiden dat Schouten bij de KDW's blijft. 'Ik heb het idee dat de minister daarom vasthoudt aan de meest veilige weg. Maar dit helpt onze sector en de rest van Nederland niet van het slot af. We moeten dus kijken hoe de staat van de stikstofgevoelige natuur echt is. Dat moet je ter plekke beoordelen. Daar is de KDW niet het meest geschikte middel voor.'

De LTO-bestuurder wijst erop dat er natuurgebieden zijn waar de stikstofgevoelige habitats in goede staat van instandhouding zijn, terwijl de KDW's toch worden overschreden. Volgens Elshof gaan in veel gebieden de waarden nooit onder de KDW's komen. 'Dat komt bijvoorbeeld door stikstof vanuit het buitenland of de scheepvaart. Dan is het dus onhaalbaar om de doelen te halen. Kijk dus niet alleen naar KDW's, maar breder. Ik weet dat het ministerie daar ook mee bezig is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer