Noord-Holland schrapt extra regelgeving biodiversiteit

Provincie Noord-Holland ziet af van aanvullend ruimtelijk beleid rondom natuurgebieden om zo de biodiversiteit te bevorderen, de ambities in de voedselvisie na te streven en het stikstofbeleid na te leven.

Noord%2DHolland+schrapt+extra+regelgeving+biodiversiteit
© Provincie Noord-Holland

Het provinciebestuur reageert daarmee op een motie die in het voorjaar is ingediend in Provinciale Staten tijdens de behandeling van de ontwerpomgevingsverordening NH2022. Aanvankelijk leek Noord-Holland extra regels te willen invoeren om meer garanties in te bouwen om de beoogde doelen te halen.

Voorzitter Nico Verduin van LTO Noord regio West is blij met die herziening. 'Voor ons is het doel leidend. De heeft al met veel regelgeving te maken. Beter kunnen ondernemers worden gestimuleerd om aan vergroting van de biodiversiteit en verduurzaming te doen. Maar dan wel op basis van vrijwilligheid en met voldoende beschikbare financiële middelen.'


Energie

Volgens Verduin is het voordeel van die aanpak dat de ondernemers die willen meegaan in de ambities, op die plekken waar het in de bedrijfsvoering het beste past. 'Daar zit de energie en zo wordt onze expertise benut. Dat biedt de grootste kans op succes.'

Een goed voorbeeld daarvan is de stimulering van agrarisch natuurbeheer in de omgeving van het Natuurnetwerk Nederland en Natura 2000-gebieden, meent de LTO Noord-bestuurder. 'De animo in sommige gebieden is zo groot dat de aanvragen om mee te doen het beschikbare budget overtreffen.'


Verantwoordelijkheid

Dat laatst laat volgens Verduin zien dat de agrarische sector wel degelijk bereid is om de handschoen op te pakken en verantwoordelijkheid te nemen. 'Dat sterkt ons in de overtuiging dat de beste resultaten kunnen worden bereikt als boeren en tuinders mogen blijven ondernemen. Overheden hebben de neiging ambities in regels vast te leggen. Laat dit een ommekeer zijn.'


Donderdag sprak de provincie tegenover LTO Noord de intentie uit ook voor het stikstofbeleid geen extra ruimtelijke regels op te stellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer