Corona beïnvloedt afzet vochtrijke diervoeders nauwelijks

De coronapandemie heeft afgelopen jaar de afzet van vochtrijke voeders in de Nederlandse veehouderij nauwelijks beïnvloed. Met de 5 miljoen ton, waarvan 2,75 miljoen ton door varkens is opgegeten, is zelfs een licht herstel opgetreden ten opzichte 2019. 2020 is volgens secretaris Wim Thielen van de Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV) een normaal jaar geweest met kleine accentverschuivingen.

Corona+be%C3%AFnvloedt+afzet+vochtrijke+diervoeders+nauwelijks
© Varkens Archief

Omdat 2019 een extreem droog jaar was en de oogsten lager waren, zakte de afzet van vochtrijke diervoeders voor het eerst sinds lange tijd onder de grens van 5 miljoen ton. Uit de cijfers over 2020 van de OPNV is ten opzichte van 2019 zo'n 75.000 ton producten meer afgezet naar Nederlandse veehouders.

'Ongeveer een derde deel van de 5 miljoen ton vochtrijke diervoeders is afkomstig uit het buitenland', licht Thielen toe. 'Deze grote stroom heeft nauwelijks geleden onder de coronamaatregelen. Bedrijven met die reststromen spreiden hun afzetrisico met een zo stabiel mogelijke productmix. Ze weten dat een markt niet bedienen en dan weer vol pompen met hun producten niet werkt.'


Kleine verschuivingen

Kleine accentverschuivingen ziet de secretaris van OPNV wel. Hoe gering dan ook op het totale afzetvolume, het aantal tonnen dranken en voerbier en biergist steeg licht. 'Dit valt wat mij betreft onder de normale variatie die er is tussen jaren.'

De belangrijkste vochtrijke diervoeders zijn aardappelproducten, tarwegistconcentraten, perspulp, tarwezetmeel, bierbostel, maisglutenvoer en kaaswei. Samen zijn deze producten goed voor 90 procent van de afzet.


Aardappelproducten

'Het aanbod van verschillende aardappelproducten was wat lager zoals aardappelstoomschillen en -zetmeel en van andere producten zoals voorgebakken frites juist weer wat hoger. Het afzetvolume aan tarwezetmeel en tarwegistconcentraat was geringer dan in 2019', zegt Thielen.

'Het volume aan zuivelproducten met een gemiddeld drogestofgehalte van 7,3 procent is gestegen.' Deze grotere dunne veevoerstroom zorgde voor 0,3 procent lager gehalte aan droge stof van het gehele pakket van vochtrijke veevoeders. In 2020 kwam dat uit op gemiddeld 20,2 procent droge stof en in 2019 was dat 20,5 procent.

De stroom vochtrijke voedermiddelen heeft een onmisbare rol in de rantsoenen van Nederlandse varkens en runderen. De afzet van 5 miljoen ton komt overeen met ruim 1,15 miljoen ton droge veevoeders.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer