Cema: Europese vraag naar trekkers blijft redelijk stabiel

In heel Europa zijn vorig jaar 189.242 'trekkers' geregistreerd. Uit cijfers van de nationale autoriteiten blijkt dat de vraag naar trekkers over het algemeen stabiel blijft, meldt de Europese branchevereniging Cema.

Cema%3A+Europese+vraag+naar+trekkers+blijft+redelijk+stabiel
© Deutz-Fahr

Van de 189.242 registraties waren er 49.338 voertuigen met 37 kW (50 pk) en minder en bij 139.904 registraties ging het om 38 kW en meer. Cema is van mening dat 149.667 van deze voertuigen landbouwtrekkers zijn, de rest betreft quads, verreikers of ander materieel. In landen als Slowakije, Finland, IJsland, Zweden, Luxemburg, Estland en Kroatië zijn de correcties aanzienlijk, meer dan de helft van de registraties.

De registratie van landbouwtrekkers voor het jaar 2020 daalde ongeveer 3 procent in vergelijking met 2019. Dat wijst over het algemeen op relatieve stabiliteit in vergelijking met voorgaande jaren. De coronapandemie had echter een aanzienlijke impact. Die zorgde voor een daling van de registraties met bijna 20 procent in het tweede kwartaal van 2020 versus het tweede kwartaal van 2019. Dat kwartaal is een jaarlijkse traditionele piektijd.


Dramatische daling

Alle vermogenscategorieën werden in het tweede kwartaal van 2020 zwaar getroffen door covid-19, sommige tot een dramatische daling van 30 procent ten opzichte van 2019. De landbouwtrekkers tussen 77 en 177 pk hadden te maken met een daling van 8 procent in 2020 versus 2019. Die categorie vertegenwoordigt tot 60 procent van de Europese registraties van landbouwtrekkers.

De twee grootste markten voor landbouwtrekkers in Europa blijven Frankrijk en Duitsland. Die twee landen goed zijn voor bijna 40 procent van de geregistreerde landbouwtrekkers in Europa. Van de zes belangrijkste markten zagen alleen Duitsland en Polen een toename van de registraties van landbouwtrekkers in 2020 in vergelijking met 2019. Het aantal registraties daalde juist in Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Volgens cijfers van de nationale autoriteiten werden in de eerste zes maanden van 2021 in heel Europa zo'n 115.146 'trekkers' geregistreerd. Volgens Cema gaat het om 89.060 landbouwtrekkers. In totaal werden in de eerste zes maanden van 2021 in heel Europa 25 procent meer landbouwtrekkers geregistreerd dan in het eerste semester van 2020. Dat werd zwaar getroffen door de coronapandemie.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer