'De stijgende gasprijs is een waarschuwing'

De plotselinge stijging van de gasprijs staat niet op zichzelf. Wat nu gebeurt met de energieprijzen, kan ook zomaar gebeuren met de voedselprijs.

%27De+stijgende+gasprijs+is+een+waarschuwing%27
© Dirk Hol

De verwachting is dat de wereld in de komende decennia steeds meer grondstoffen nodig heeft door bevolkingsgroei, levensstijl en schadelijke effecten van klimaatverandering. Dit leidt tot water-, energie- en voedselonzekerheid over de hele wereld.

Grotere afhankelijkheid van importen, klimaat- en marktinvloeden en een transitie maakt dat de beschikbaarheid van grond- en hulpstoffen niet meer vanzelfsprekend is. Het is daarom van groot belang om deze basisvoorzieningen op orde te hebben en te houden. Het actief indammen van bijvoorbeeld de eigen voedselproductie is daarom een slecht idee en zelfs gevaarlijk.

Neem bijvoorbeeld de voorstellen van het kabinet voor invulling van het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Als het voorgestelde beleid werkelijkheid wordt, levert alleen al de akkerbouw meer dan 10 procent areaal in. En dan hebben we het nog niet over de krimp van de overige plantaardige en dierlijke productie.

Te snelle transitie heeft gevolgen voor leveringszekerheid

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Een andere vergelijking tussen de energie- en landbouwsector is de transitie naar een duurzamere productiewijze en herkomst. Het te snel aanjagen van een transitie heeft gevolgen voor de leveringszekerheid. Nieuw te vormen beleid moet worden gecombineerd met praktische oplossingen voor water-, energie- en voedselvraagstukken. Voor de ontwikkeling van die praktische oplossingen zijn de boeren en tuinders onontbeerlijk.

De plotselinge stijging van de gasprijs is dus een waarschuwing voor wie de energie- en landbouwtransitie niet snel genoeg kan gaan. Te duur gas of voedsel kunnen gemakkelijk leiden tot economische en sociale problemen die uiteindelijk een remmende werking hebben op de voortgang van de verduurzaming. Simpelweg omdat de leveringszekerheid in het geding komt, neemt het draagvlak af. Een transitie kost nu eenmaal tijd en geld.

Reden te meer om de producenten van goed en gezond voedsel en duurzame energie te koesteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer