'Ga nou eens formeren'

Inhoudelijke formatiegesprekken zijn er nog altijd niet gevoerd. Nederland zit al sinds 15 januari met een demissionair kabinet. Dat was twee maanden voor de verkiezingen. Nu, bijna een half jaar later, is vrijwel alles nog zoals het was.

%27Ga+nou+eens+formeren%27
© Dirk Hol

De enige concrete beweging die gemaakt is, komt van PvdA en GroenLinks. Zij willen samen regeren als een progressief links front. Het zou hun kans groter kunnen maken om deel te kunnen nemen aan Rutte IV. Sigrid Kaag droomt van een vijfpartijencoalitie van D66 met VVD, CDA, PvdA en GroenLinks. Rutte vindt vijf partijen te veel.

Het laat vooral ook zien hoe graag GroenLinks wil regeren. Een van hun drijfveren is nu echt iets te gaan doen tegen klimaatverandering. De linkse partijen willen het tempo van maatregelen opvoeren en zien met de dikke vinger van Kaag in de pap van Rutte IV, hun kans. Klimaat is immers ook een thema dat D66 als speerpunt heeft. Een verbindende factor met VVD en CDA kan zijn dat de verduurzaming ook economisch kansen biedt, ook voor de landbouw. De tijd dat groen en groei elkaars concurrenten zijn, ligt achter ons.

Ook ten aanzien van de landbouw lijken verschillen overbrugbaar. Alle vijf partijen zijn overtuigd van de transitie van de landbouw, een meer duurzame voedselketen en een groter verdienvermogen voor de boeren. Ook GroenLinks en D66 stellen inmiddels dat de uitkomst van nieuw landbouwbeleid weliswaar kan leiden tot een krimp van de veestapel, maar ze zijn ervan afgestapt om dit tot doel te verheffen. Anderzijds houdt het CDA niet langer vast aan handhaving van de omvang van het aantal stuks vee. Ook snapt iedereen inmiddels dat boeren en tuinders de transitie niet alleen kunnen maken en daarbij (financieel) geholpen zullen moeten worden.

Groen en groei zijn niet langer elkaars concurrenten

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De voornaamste verschillen zijn het tempo, de hoogte van de reductiedoelen en de mate waarin maatregelen verplicht worden. Hoe dan ook, het is schandalig dat in een half jaar tijd nog geen enkel inhoudelijk gesprek formeel gevoerd is, over welk onderwerp dan ook.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer