'Rutte IV is gunstigste variant'

Rutte III krijgt een doorstart. Sinds donderdag weten we dat Rutte IV in de maak is. Wel anders dan de vorige: progressiever, ambitieuzer en groener. Ook zal er geen uitgekauwd regeerakkoord komen. Een beknopte variant moet de Tweede Kamer meer ruimte geven om invloed te hebben op het beleid.

%27Rutte+IV+is+gunstigste+variant%27
© Dirk Hol

Voor de land- en tuinbouw is het best goed nieuws dat deze vier partijen samen door willen regeren. VVD, CDA en ChristenUnie zijn van oudsher boerengezinde partijen. In een coalitie met D66 kunnen zij die partij ook enigszins in toom houden. Het ingezette beleid voor land- en tuinbouw en natuur zal naar verwachting worden voortgezet.

Dat betekent voortgang van het circulair maken van de land- en tuinbouw en veel geld voor het verbeteren van natuurgebieden. Ook op het ingezette stikstofbeleid zal verder worden gebouwd. Dit zal waarschijnlijk een van de dossiers zijn waarover concretere afspraken worden gemaakt in het regeerakkoord. VVD, CDA en ChristenUnie willen immers alle drie een pragmatische oplossing voor het stikstofprobleem, in plaats van dat het ten prooi valt aan eindeloos politiek getouwtrek.

Gelukkig koos Sigrid Kaag (D66) voor een doorstart van de coalitie in plaats van verkiezingen. De keuze voor het laatste zou een blamage zijn. Daarbij heeft de huidige coalitie in de verkiezingen van maart meer steun van de kiezers weten te krijgen dan toen ze begon in 2017. Opgeteld heeft ze nu 78 zetels, twee meer dan Rutte III. Het is uitzonderlijk dat een zittende coalitie meer zetels behaalt aan het einde van de regeerrit dan bij de start.

Doorstart is voor boeren en tuinders minst slechte optie

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Voor boeren en tuinders is een doorstart de minst slechte variant. Ik denk dat velen opgelucht adem hebben gehaald. Een minderheidskabinet was ook een eindeloos geharrewar geworden met inmiddels negentien politieke partijen in de Tweede Kamer.

De komende regeerperiode wordt voor de land- en tuinbouw cruciaal en zal het perspectief moeten bieden waar veel boeren en tuinders zo naar verlangen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer