'Onteigening is geen politiek spel'

De stikstofproblematiek stond deze week ineens weer volop in de schijnwerpers. Journalisten van NRC hadden ambtelijke plannen ingezien waar het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) aan rekende. Het ging om doorrekeningen van het wegnemen van met name piekbelasters nabij Natura 2000-gebieden, bijvoorbeeld door onteigening.

%27Onteigening+is+geen+politiek+spel%27
© Dirk Hol

Gedwongen uitkoop van boeren om de milieudruk te verlagen is vanzelfsprekend een uiterst gevoelig onderwerp. Onteigening is het zwaarste middel dat een overheid kan inzetten tegen boeren en burgers en dus deed de berichtgeving veel stof opwaaien.

Volgens diverse Haagse bronnen is het lek waarschijnlijk afkomstig van D66. Het naar buiten brengen van mogelijke onteigeningsplannen is vermoedelijk bedoeld om een versnelling te forceren van de stikstofaanpak, door de spanning in de sector nog verder op te voeren en de druk op het ministerie te vergroten. En door landbouworganisaties in diskrediet en met name VVD en CDA in verlegenheid te brengen.

Het lekken van de stukken en de vele media-aandacht resulteerden inderdaad in een spoeddebat dinsdag met minister Carola Schouten van LNV. Zij was heel helder: het waren ambtelijke vingeroefeningen die waren voorgelegd aan het PBL en die dienen als huiswerk voor de volgende landbouwminister. De plannen worden niet opgenomen in de begroting, maar zullen op tafel komen tijdens formatiebesprekingen. Plannen en doorrekeningen zijn immers nog geen beleid.

Het informatielek zet iedereen weer nodeloos op scherp

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het moedwillig lekken heeft er echter wel toe geleid dat stikstof en landbouw weer politiek zijn gemaakt. Terwijl een pragmatische oplossing en handreiking naar boeren toe nodig is. Daarbij is het vertrouwen in de politiek verder geschaad. Provinciebestuurders die met boeren in gesprek zijn over bedrijfsverplaatsing of -beëindiging, melden dat de veehouders zich nu weer terugtrekken in afwachting van wat nog komen gaat.

Het stikstofprobleem los je alleen op door dit samen slim en integraal aan te pakken. En niet met politieke spelletjes waarmee je boeren, provincies en andere belanghebbenden alleen maar tegen je in het harnas jaagt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer