'In verandering schuilt ook optimisme'

Met een positiviteit waar zelfs Mark Rutte niet aan kan tippen, zet architect Floris Alkemade zijn visie op het boerenland uiteen. Tot september was hij rijksbouwmeester. Hoewel hij weinig interviews geeft, wilde hij voor Nieuwe Oogst een uitzondering maken. Want boeren gaan hem aan het hart.

%27In+verandering+schuilt+ook+optimisme%27
© Dirk Hol

Landbouwproblematiek, de inrichting van het platteland, energietransitie en klimaatadaptatie; Alkemade bemoeit zich met van alles. Maar hij wil vooral laten zien dat verandering een verhaal van hoop kan zijn. Niet het zoveelste doemscenario uitstorten, maar juist een positieve richting geven aan de transitie.

Verandering moet een verhaal zijn waar je naar gaat verlangen, zo stelt Alkemade. Bijvoorbeeld om uitzicht te geven op een beter en breder verdienmodel, zodat jonge boeren perspectief zien. Dan is er een alternatief voor de uitgeknepen kostprijsstrategie en investeringsruimte voor innovaties en verduurzaming.

Het verhaal van verandering kan ook optimistisch zijn. Daarom is het zo van belang dat achterlijke proefballonnetjes zoals onteigenen en het intrekken van vergunningen achterwege worden gelaten. Dat slaat alle positiviteit uit de sector.

Verandering moet een verhaal zijn waar je naar gaat verlangen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Juist optimisme en perspectief zijn nodig. Het is goed om de maatschappelijke complexe vraagstukken die boeren en tuinders ook raken, te omarmen. Het is belangrijk om de discussie op gang te brengen met de boeren en tuinders, waarbij weliswaar de overheid de kaders schept maar de ondernemer zelf het 'hoe' invult. Het is een werkwijze die vertrouwenswekkend is en waarbij je degenen die het moeten gaan uitvoeren ook medeverantwoordelijk maakt.


Het tegenovergestelde zien we echter nog steeds gebeuren. Neem het mestdebat deze week waar de invulling van het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn centraal stond. De overheid gaat ver in het voorschrijven van het 'hoe' zonder daarover in gesprek te willen met boeren of hun vertegenwoordigers. Vergaande vorm van kalenderlandbouw is vervolgens een feit.

Het druist in tegen het vakmanschap van de boer maar ook tegen de wil van de natuur. En tegen het verhaal van verandering waar je naar kunt verlangen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer