'Het abrupte vertrek van Wunnekink'

Met zijn abrupte vertrek wil Erwin Wunnekink een statement maken naar de verdeelde melkveehouders. Hij maakte woensdag bekend na drie maanden voorzitterschap van zuivelcoöperatie FrieslandCampina per direct te stoppen. Sinds 2009 was hij bestuurlijk actief. Hij is de vierde bestuurder die recent vertrekt.

%27Het+abrupte+vertrek+van+Wunnekink%27
© Dirk Hol

Wunnekink gaf als verklaring voor zijn besluit de onrust en verdeeldheid in de sector. Zelf stelt hij dat de toenemende polarisatie in de sector iets is van de afgelopen maanden. De bijbehorende negativiteit en het cynisme nekten hem. In een verklaring roept hij de melkveesector op tot eenheid en een toekomstgerichte houding.

Daar zit precies het probleem. Veel melkveehouders zijn aan het overleven of bezig afscheid te nemen van hun bedrijf. De ruimte om na te denken over de toekomst, het grote speelveld waar de coöperatie in opereert, daarmee te kunnen dealen, ontbreekt. Voor de blijvers ligt dit anders. Die verdeeldheid is doorgedrongen tot in de bestuurskamer, verlamt de coöperatie en daarmee de doorontwikkeling van het bedrijf. Terwijl de coöperatie toch doet wat ze moet doen: melk verwaarden tot het hoogst mogelijke niveau.

Tegelijkertijd voelt het zuivelconcern de razendsnelle veranderingen in de markt. Supermarkten eisen een productie die emissievrij is en klimaatneutraal. Het zuivelbedrijf is in een spagaat gekomen. Enerzijds de melkveehouders die met de hakken in het zand staan, anderzijds de snel veranderende vraag van een wereldmarkt. Niemand kan zich onttrekken aan natuur- en economische wetten. Een leider weet een organisatie mee te nemen naar die nieuwe, onwelkome realiteit en helpt om die nieuwe werkelijkheid eigen te maken.

De verdeeldheid in de sector verlamt de coöperatie

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Nu mag vicevoorzitter Sandra Addink-Berendsen het gaan proberen. Ze is melkveehouder, sinds 2014 bestuurlijk actief bij FrieslandCampina. Wunnekink hoopt dat zijn plotselinge vertrek een wake-upcall is en toekomstgerichte melkveehouders doet beseffen dat zij nu echt op moeten gaan staan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer