'Ik hunker naar nuance en inhoud'

Politici zijn te veel bezig met beeldvorming en het voorkomen van mogelijke risico's om afgerekend te worden. Dat concludeert informateur Mariëtte Hamer na bijna een half jaar proberen om een formatie tot stand te brengen. De politieke partijen waren enkel bezig met 'wie met wie' en zichzelf. Inhoudelijk is er niet of nauwelijks gesproken.

%27Ik+hunker+naar+nuance+en+inhoud%27
© Dirk Hol

De gesprekken gingen vooral over wat wie heeft gezegd in de media. Hamer pleit enerzijds voor een open vorm van politiek bedrijven waar burgers bij betrokken zijn, maar anderzijds moet het daar ook niet alleen maar over gaan. Onderhandelen vraagt ook om een bepaalde mate van vertrouwelijkheid en beslotenheid.

Nu draait alles om de beeldvorming. De politieke cultuur draait erom. Politici worden consequent beheerst door de gedachte van mogelijke verkiezingen en de uitslag van continu gehouden peilingen.

Het is ook een gevolg van de 'afrekencultuur'. Eén fout en de schreeuw om aftreden ontvlamt. Als iets misgaat in de politiek, maar ook in het bedrijfsleven, wordt al snel met het vingertje gewezen. Een schuldige moet altijd gezocht en gevonden worden. Diegenen die de macht hebben om via de media de publieke opinie naar de hand te zetten, hebben het voor het zeggen. Nederland is een mediademocratie geworden.

Niet beeldvorming bepaalt, maar realiteit en inhoud

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Wie het hardst schreeuwt, het best en snelst oneliners uitspreekt, het slimste de media bespeelt, zichzelf op het juiste moment weet te profileren op sociale media en dus het meest weet op te vallen, zet de toon. Helaas werken sociale media zo dat de heftigste reacties het vaakst viraal gaan. Het voedt ook het wantrouwen tegen alles en iedereen. Sommigen stoelen hierop zelfs hun bestaansrecht. Het werkt polariserend, waardoor de nuance en de inhoud wegvalt. Terwijl het zou moeten gaan om de realiteit en de inhoud. Zeker in deze tijd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer