Pluimveesector richt zich tot informateurs

De pluimveesector roept de informateurs op om ervoor te zorgen dat de ze de leidende positie van de Nederlandse pluimveesector niet in gevaar brengen bij de formatie. Aanvullende wetgeving in Nederland leidt tot een verslechtering van de concurrentiepositie. De pluimveesector heeft laten zien dat ze prima zelf kan inspelen op veranderende marktwensen.

Pluimveesector+richt+zich+tot+informateurs
© Johan Wissink

Dat schrijven Avined en andere brancheorganisaties in een brief aan informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees.

De Nederlandse pluimveehouderij heeft te maken met aanbod vanuit het buitenland met lagere standaarden. Om dit te voorkomen, is het van belang dat er in de Europese Unie sprake is van harmonisatie van de wetgeving. Nederland moet daarom volgens de brancheorganisaties geen aanvullende eisen in de eigen wetgeving opnemen.


Wet dieren

De Wet dieren is volgens de pluimveesector een voorbeeld van Nederlandse wetgeving die veel verder gaat dan de Europese wetgeving. Dat moet volgens de brancheorganisaties worden aangepast.

Belangrijk is dat er ruimte blijft voor bedrijfsontwikkeling in Nederland. Anders lukt het Nederlandse pluimveebedrijven niet te blijven concurreren binnen Europa, stellen de brancheorganisaties.


Zelf aanpakken

De pluimveesector kan zelf prima inspelen op veranderende maatschappelijke en marktwensen. Voorbeelden zijn het verlagen het antibioticagebruik met ruim 70 procent in de vleeskuikensector en de omschakeling naar het Beter Leven-keurmerk bij de vleeskuikens in 2023.

Verder is de pluimveesector al gestart met het vroeg detecteren van het geslacht van de kip waardoor het doden van haantjes kan worden voorkomen.


De brief naar de informateurs is ondertekend door de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK), vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP, Vereniging Eierhandelaren en Eiproductfabrikanten (Anevei), Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi), verenigd in Avined.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer