Tweede Kamer stemt voor eind aan doden eendagshaantjes

De Tweede Kamer wil dat er een einde komt aan het doden van eendagshaantjes. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag een motie hierover van Kamerleden Sandra Beckerman (SP) en Leonie Vestering (Partij voor de Dieren).

Tweede+Kamer+stemt+voor+eind+aan+doden+eendagshaantjes
© Nestborn

Omdat er tegenwoordig technieken bestaan waarmee het geslacht van een kip al in het ei kan worden bepaald, vinden deze Kamerleden dat het doden van haantjes daags na het uitkomen zo snel mogelijk moet worden verboden. Duitsland en Frankrijk verbieden het doden van de haantjes per 2022. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil daarom dat er in Nederland ook zo'n verbod komt.

Landbouwminister Carola Schouten gaf eerder aan niet voor zo'n verbod in Nederland te zijn, omdat de pluimveesector al druk bezig is met het ontwikkelen van alternatieven voor het doden van eendagshaantjes. Schouten vindt dat dat er eerst de garantie moet zijn dat er voldoende commerciële alternatieven beschikbaar zijn, voordat tot zo'n verbod kan worden overgegaan.


Onderzoek naar invoerdatum verbod

De Tweede kamer lijkt hierin mee te denken, want er werd dinsdag ook een motie van Beckerman en Derk Boswijk (CDA) aangenomen die de regering oproept te onderzoeken op welke termijn zo'n verbod kan worden ingevoerd. Volgens Beckerman en Boswijk moet het verbod op een manier gebeuren die goed is voor dieren, boeren en consumenten.

In Nederland houdt onder meer In Ovo zich bezig met technieken voor geslachtsbepaling in het ei. De Nederlandse pluimveesector heeft sinds 2014 contact met het Leidse bedrijf. Ook de Universiteit Leiden, de Dierenbescherming en het ministerie van LNV zijn bij de ontwikkeling betrokken.


Diervoeding

Per jaar worden er in Nederland ongeveer 40 miljoen eendagshaantjes gedood. Deze kuikens worden nu nog gebruikt als diervoeding, bijvoorbeeld voor dierentuinen en vogelparken. Maar de haantjes gaan ook naar particuliere houders van exotische dieren zoals reptielen.

Een ander alternatief is dat de haantjes worden afgemest, zoals gebeurt met de dieren voor het concept Kipster. Het hanenvlees wordt verkocht door supermarktketen Lidl. Schouten vindt dit ook goede oplossingen, maar benadrukt dat er wel voldoende afzetmogelijkheden voor moeten zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer