Remkes: traditionele minderheidscoalitie niet mogelijk

Informateur Johan Remkes ziet momenteel geen mogelijkheden om een 'traditionele minderheidscoalitie' te vormen. Dat schrijft hij in een brief over de voortgang van de formatie.

Remkes%3A+traditionele+minderheidscoalitie+niet+mogelijk
© Dirk Hol

Met een 'traditionele minderheidscoalitie' doelt Remkes op een samenstelling die elke keer in de Tweede Kamer op zoek moet naar steun voor voorstellen, zonder vooraf vastgelegde gedoogsteun.

Remkes noemt in zijn brief expliciet de optie van een extraparlementair kabinet. Daarin zitten bewindslieden van partijen die geen deel uitmaken van de coalitie. Maandagavond zei CDA-leider Wopke Hoekstra al dat er nog verschillende coalitievarianten op tafel liggen. Ook Remkes sprak over 'allerlei creatieve varianten'.


Volgens de informateur is nu 'met grote urgentie' een nieuw kabinet nodig, aangezien de verkiezingen al meer dan een halfjaar geleden zijn. Hij roept de 'fracties van alle partijen uit het brede en constructieve midden' op om daarvoor hun verantwoordelijkheid te nemen.

Remkes wil woensdag met negen partijen verder praten: VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en Fractie Den Haan. Deze partijen steunden de motie waarmee hij werd aangesteld als informateur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer