Boerenbelang in formatie is groot

Een doorstart van het huidige kabinet met een ambitieuze klimaatagenda betekent dat de belangen voor boeren in de formatiebesprekingen groot zijn.

Boerenbelang+in+formatie+is+groot
© Dirk Hol

D66 koos afgelopen donderdag voor voortzetting van de huidige coalitie boven verkiezingen, maar eist wel een 'zo progressief mogelijk' regeerakkoord. Het huidige beleid zal de basis zijn. Een voortzetting van de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie betekent dat de plannen voor de stikstofaanpak en land- en tuinbouw verder worden uitgerold.

Daarmee kan de eventuele opvolger van demissionair landbouwminister Carola Schouten doorgaan met het ingezette beleid gericht op kringlooplandbouw, gebiedsgerichte aanpak, de opkoop van piekbelasters en stoppersregelingen.


Klimaatkoploper

Het progressievere kabinet dat D66-leider Sigrid Kaag voor ogen heeft, moet van Nederland een klimaatkoploper maken. Ze staat niet alleen. Ook VVD heeft een hogere milieu-, natuur- en klimaatambitie dan voorheen. De ChristenUnie staat ook sneller ingrijpen voor. In de landbouwvisie die het CDA in juli presenteerde klinkt eveneens een groener geluid door.


'Er komt veel op de sector af. Gelekte scenario's over onteigening, het intrekken van vergunningen en het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Het heeft veel impact op de boerengemeenschap, op boerenbedrijven, op gezinnen', zegt LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak in reactie op de nieuwe fase in de kabinetsformatie


Einde aan politieke spelletjes

Van der Tak hoopt dat de formatie een einde maakt aan de 'politieke spelletjes' die recentelijk 'over de rug van boeren en tuinder zijn gespeeld'. 'Biedt ons de ruimte een bijdrage te leveren aan de voedselvoorziening, groen in het leven van mensen en een vitaal platteland.'

Volgens NAJK-voorzitter Roy Meijer gaat deze kabinetsformatie er voor boeren en tuinders 'echt toe doen'. De belangrijkste vraag is volgens hem hoeveel de vier partijen willen investeren in de landbouw.

'De focus van de politiek ligt erg op stoppers. Maar waar het om gaat is of de nieuwe coalitie straks bereid is te investeren in een robuuste sector voor de jonge boeren en tuinders van nu en over dertig jaar.' Meijer staat positief tegenover een een doorstart van Rutte III naar Rutte IV. 'Het kan een coalitie zijn die het lef heeft om te investeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer