D66 wil doorstart huidige coalitie met progressieve agenda

Update - D66 wil toch gaan onderhandelen over een doorstart van het huidige kabinet met VVD, CDA en ChristenUnie. Dat heeft partijleider Sigrid Kaag donderdag bekendgemaakt. Haar partij zet bij de formatieonderhandelingen in op een zo 'progressief mogelijk' kabinet met een ambitieuze klimaatagenda.

D66+wil+doorstart+huidige+coalitie+met+progressieve+agenda
© Dirk Hol

Kaags partij wilde de afgelopen maanden niets weten van een nieuwe coalitie met de ChristenUnie. Zondag maakte Kaag op een partijbijeenkomst echter bekend dat ze de blokkade tegen de ChristenUnie zou opheffen. D66 ziet in het voortzetten van de huidige coalitie het enige alternatief om nieuwe verkiezingen te voorkomen. ‘Die verlammen de politiek ten minste nog een halfjaar. Dan blijven de grote besluiten uit. Dat verdient ons land niet’, aldus Kaag die ook zegt dat een nieuwe gang naar de stembus ‘populisten in de kaart zal spelen’.


Bij de formatieonderhandelingen zet D66 in op een progressiever regeerakkoord, benadrukte Kaag. Met name op het gebied van klimaat en investeringen in het onderwijs wil de partij meer van haar wensen verwezenlijkt zien. 'We doen het goed of we doen het niet.'


Klimaatkoploper

Volgens Kaag moet het regeerakkoord straks onder meer recht doen aan Nederlanders die zich zorgen maken over de klimaatcrisis. Ze wil dat Nederland weer een duidelijk pro-Europese koers gaat voeren en daarbij de rol van ‘klimaatkoploper’ op zich neemt.Een voortzetting van de huidige coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kan rekenen op een krappe meerderheid van 77 zetels in de Kamer. Dat was 78 maar door het vertrek van Pieter Omtzigt uit het CDA leverde die partij een zetel in. In 2017 startte de regering met 76 zetels, dat was toen ook maar een krappe meerderheid van 1 zetel. In de Eerste Kamer heeft de coalitie van de vier partijen geen meerderheid.

Een coalitie met PvdA en GroenLinks – een grote wens van Kaag - lijkt met het besluit van donderdag definitief van de baan. Vanmiddag zetten VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de gesprekken met informateur Johan Remkes voort.


Teleurstelling

GroenLinks en PvdA reageren teleurgesteld op het besluit van de democraten om toch te kiezen voor voortzetting van de huidige coalitie. Volgens PvdA-fractieleider Lilianne Ploumen is Nederland toe aan verandering in plaats van stilstand. ‘Onder Rutte III zijn woningnood, armoede en dakloosheid toegenomen terwijl de beleggers feest vieren. Dat nu onderhandelingen beginnen over een doorstart is daarmee pijnlijk voor iedereen die het juist anders wil, met meer saamhorigheid en minder eigenbelang.’

GroenLinks-leider Jesse Klaver denkt dat het besluit van D66 om met de huidige coalitie te gaan onderhandelen, niet zal leiden tot verandering. ‘Dit kabinet heeft de wooncrisis, klimaatcrisis en ongelijkheid niet opgelost. Waarom zou dat bij een voortzetting van deze coalitie anders zijn? Wat Nederland nodig heeft is verandering. Dit is meer van hetzelfde’, twittert hij in een eerste reactie.


Wanbeleid

PVV-leider Geert Wilders heeft geen goed woord over voor het besluit van D66-leider Sigrid Kaag om toch te gaan onderhandelen over voortzetting van de huidige coalitie. ‘Weer met hetzelfde wanbeleid en dezelfde leugenaars als tot nu toe.’

Wilders valt ook over de opmerking van Kaag dat nieuwe verkiezingen populisten in de kaart zou spelen. Hij denkt dat ze bang is om zelf ‘afgestraft’ te worden.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer