Boeren dupe van sluiting twee verouderde Friese bruggen

De brug over het Prinses Margrietkanaal in het Friese Kootstertille is vanaf maandag voor onbepaalde tijd gesloten voor zwaar (landbouw)verkeer. Boeren en loonwerkers gaan hierdoor overlast ervaren, omdat ze ook geen gebruik van de naastgelegen brug bij buurtschap Schuilenburg kunnen maken.

Boeren+dupe+van+sluiting+twee+verouderde+Friese+bruggen
© Monique Jansen

De twee bruggen liggen ongeveer 2,5 kilometer van elkaar en zijn verouderd. Ze zijn in zo'n slechte staat dat het zware verkeer er niet meer over mag rijden, stelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Omdat beide bruggen aan het einde van hun levensduur zitten, is er een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar een aquaduct. Rijkswaterstaat verwacht volgend voorjaar met de gebiedsgerichte verkenning klaar te zijn.

Ondertussen kijken Rijkswaterstaat, provincie Fryslân en gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel naar versterking van de brug, zodat het zware verkeer er toch over kan. 'We hopen hier zo snel mogelijk duidelijkheid over te geven', laat de woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.


Te gek voor woorden

Melkveehouder Bert de Boer uit Eastermar noemt het 'te gek voor woorden' dat beide bruggen er vanaf maandag uit liggen voor landbouwverkeer met belading. 'Een enkele reis kost ons straks drie kwartier. Dat gaat gigantisch in de papieren lopen. We roepen Rijkswaterstaat op om de boel zo snel mogelijk te repareren. We willen dat boeren in de tussentijd nog van de ontheffing voor de brug bij Schuilenbrurg gebruik kunnen maken.'

Voordat het seizoen weer begint, moet er een oplossing zijn, stelt De Boer. 'Het is bizar hoe lang bruggen er soms uit liggen. Onderhoud wordt steeds uitgesteld, omdat met budgetten wordt geschoven. We moeten straks omrijden via bijvoorbeeld Burgum. Inwoners van deze plaats en andere dorpen zullen er niet blij zijn dat er meer landbouwverkeer door de straten rijdt.'


Overleg met Cumela

LTO Noord is in overleg met loonwerkersorganisatie Cumela over het probleem. De belangenvereniging dringt er bij Rijkswaterstaat en regionale overheden op aan om snel met een oplossing te komen. 'Het is een groot probleem voor de agrarische sector. Het heeft enorme impact op de bedrijven, terwijl er nog geen zicht is op een oplossing', stelt LTO Noord-beleidsadviseur Roel Visser.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer