Boeren maken bezwaar tegen brugafsluiting Vught

ZLTO Dommel en Aa wil dat gemeente Vught zo snel mogelijk met een plan komt om ervoor te zorgen dat twee afgesloten bruggen over het Drongelens Kanaal weer opengaan voor landbouwverkeer. Dat bleek deze week uit een digitale hoorzitting van de bezwaarschriftencommissie.

Boeren+maken+bezwaar+tegen+brugafsluiting+Vught
© Nieuwe Oogst

Sinds november 2020 zijn de bruggen aan de Kampdijklaan in Vught en de Deutersestraat in Cromvoirt afgesloten voor landbouwverkeer zwaarder dan 4,5 ton totaallast. Dat is het gevolg van een acuut veiligheidsprobleem vanwege betonrot. De gemeente schat in dat herstel van de bruggen minimaal twee jaar kan duren. Boeren met percelen aan beide zijden van het kanaal moeten omrijden via de brug bij de Nieuwkuijkseweg, een aantal kilometer verderop.

'Ons bezwaar richt zich tegen het feit dat de bruggen nu voor al het landbouwverkeer zijn afgesloten en dat er niet echt zicht is op welke termijn dit wel weer mogelijk is', schrijft bestuurslid Frank Pulskens in het bezwaarschrift namens ZLTO Dommel en Aa. 'Wij begrijpen heel goed dat de brug beschermd moet worden tegen te hoge lasten, maar een losse trekker of kleine combinatie van 10 tot 15 ton totaallast, zorgen voor veel minder veiligheidsrisico's.'


Fors omrijden

Een aantal (vaste) pachters van gemeentegronden moeten door het afsluiten van de bruggen fors omrijden om bij hun percelen te komen. 'Er is zelfs een pachter die afgelopen seizoen elke dag naar de polder moest om vers gras voor zijn koeien te halen. Dagelijks 1 tot 1,5 uur extra reistijd is een behoorlijke aanslag', aldus Pulskens. Door het afsluiten van de bruggen rijdt er bovendien meer landbouwverkeer door het centrum van Cromvoirt, wat de verkeersveiligheid niet ten goede komt.

Dagelijks 1 tot 1,5 uur extra reistijd is een behoorlijke aanslag

Frank Pulskens, ZLTO-afdelingsvoorzitter Dommel en Aa

ZLTO Dommel en Aa wil dan ook dat gemeente Vught zo snel mogelijk met een plan komt om ervoor te zorgen dat de twee afgesloten bruggen weer opengaan voor landbouwverkeer. 'Wij zouden ook graag zien dat het genomen verkeersbesluit wordt herzien, zodat een losse trekker of kleine combinatie tot 15 ton totaallast toch van de brug gebruik kan maken', aldus belangenbehartiger Hidde Hoetink van ZLTO.

Hoetink lichtte namens de afdeling het bezwaarschrift toe. 'Als dat niet mogelijk is, dan vinden wij het redelijk dat er een goede compensatieregeling komt voor pachters om hen tegemoet te komen in de brandstofkosten en extra reistijd.' De bezwaarschriftencommissie brengt binnen een paar weken advies uit aan het Vughts gemeentebestuur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer