Friese boeren stuiteren in trekker over drempels op weg

Boeren in Zuidwest-Friesland zijn de extra verkeersdrempels die de gemeente aanlegt spuugzat. 'Je wordt gelanceerd in de trekker', zegt melkveehouder Lieuwe Mensonides in Pingjum, op steenworp afstand van de Afsluitdijk.

Friese+boeren+stuiteren+in+trekker+over+drempels+op+weg
© Niels de Vries

Mensonides zette een handtekeningenactie richting gemeente op, nadat hij doorkreeg dat ook de 60 kilometerweg Buitendijk/Waltingaleane tussen Pingjum en Wons wordt aangepast. De werkzaamheden aan de weg zijn al begonnen.

'We kregen twee weken geleden een brief van de gemeente. Het bevreemdt ons dat we helemaal niet zijn meegenomen in de plannen, terwijl de agrarische sector een belangrijke sector is voor gemeente Súdwest-Fryslân.'


Hele dorp uitnodigen

De melkveehouder spreekt van een kromme situatie. 'Wanneer wij een nieuwe bouwvergunning voor bijvoorbeeld een stal willen hebben, moeten we het hele dorp uitnodigen. Iedereen kan inspraak hebben. Dat geldt kennelijk niet voor de herinrichting van wegen.'

Dat de gemeente de verkeersveiligheid wil vergroten, begrijpt de ondernemer. Maar de manier waarop dit gebeurt, zint hem allerminst. 'Door de drempels stuiteren we in de trekker. Boeren en loonwerkers moeten afremmen voor een drempel en daarna weer optrekken. Dat kost ook diesel', zegt Mensonides.


Meer handhaven

Wat de boer ook steekt, is dat de drempels op rechte stukken weg volgens hem helemaal niet helpen. 'De snelheid beperk je hiermee niet. Auto's vliegen er toch wel overheen. Of ik een andere oplossing heb? De gemeente zou meer moeten handhaven op snelheid. Ik snap dat ze niet op iedere hoek een politieman kunnen neerzetten, maar iets meer handhaving zou beter zijn.'

Mensonides en zijn loonwerker gebruiken de weg vaak omdat zij tussen twee agrarische bedrijven heen en weer moeten rijden. De melkveehouder kocht het tweede bedrijf, op 6 kilometer afstand, enkele jaren terug. 'We wilden meer grondgebonden zijn. We hebben ervoor gezorgd dat we niet met materieel door het dorp heen hoeven. Dat is vaak een crime. Nu komen ze met die drempels.'


VVD stelt vragen

VVD-gemeenteraadslid Simon de Witte heeft vragen gesteld aan het college over de aanpassingen. Hij wil weten of de gemeente het beleid bij inrichtingsplannen gaat heroverwegen. De liberaal constateert dat de drempels zijn bedoeld voor het snelle verkeer, terwijl vooral het landbouwverkeer er last van heeft.

LTO Noord roept in een brief naar het college van burgemeester en wethouders op om de boeren in het vervolg bij de herinrichting van wegen te betrekken. 'Het zou zeker voor die routes die frequent door agrarisch verkeer worden gebruikt wenselijk zijn dat herinrichting ook door de bril van een trekkerchauffeur wordt beoordeeld', schrijft LTO Noord-beleidsmedewerker Roel Visser in de brief.


Reactie gemeente

Gemeente Súdwest-Fryslân geeft in een reactie aan dat de aanpassingen aan de weg onderhoudswerkzaamheden betreffen en niet valllen onder herinrichting van een bepaald gebied.

'Bij onderhoudswerkzaamheden is het niet gebruikelijk inspraak van weggebruikers te vragen. We begrijpen dat bepaalde aanpassingen niet altijd prettig zijn voor iedere weggebruiker. Echter, ons doel is altijd om de veiligheid op de wegen voor alle weggebruikers te borgen. Maatregelen als het verbeteren van de berm en het plaatsen van plateaus op kruisingen helpen hierbij.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer