RDW verbetert dienstverlening registratie landbouwvoertuigen

Bij RDW zijn afgelopen maand meer dan vijftigduizend aanvragen voor trekkers en andere landbouwvoertuigen ingediend. Dat is meer dan verwacht, erkent de rijksdienst. Daarom heeft RDW meer instructies online gezet om eigenaren beter te helpen bij hun aanvraag.

RDW+verbetert+dienstverlening+registratie+landbouwvoertuigen
© Twan Wiermans

Door het grote aantal aanvragen duurt het soms langer voordat de eigenaar het bijhorende kentekenbewijs krijgt. Hoewel de meeste aanvragen geautomatiseerd binnen 24 uur afgehandeld zijn, duren andere aanvragen soms meer dan twintig dagen. Dat komt omdat RDW in sommige situaties meer informatie nodig heeft van de aanvrager. Die is noodzakelijk om de aanvraag te kunnen afhandelen.

Ook merken ze bij RDW dat het eigenaren niet altijd lukt om het voertuigidentificatienummer (VIN) te vinden. 'Dit nummer noemt men ook wel het chassisnummer, productienummer, Schleppernummer, Fahrzeugnummer of 'Vehicle Registration Number' en staat meestal op het typeplaatje. Soms is dat echter lastig te vinden. Op de website staat daarom een aparte pagina over voorkomende problemen met het VIN. Ook geven we bij het registreren aan welke opbouw een VIN moet hebben, zoals hoeveel posities of cijfers een VIN heeft', meldt RDW.


Keuzehulp

Verder biedt RDW op de website gerichte hulp bij het registreren van landbouwvoertuigen en de getrokken hulpmiddelen. Zo is er een keuzehulp waarmee de eigenaar kan bepalen of hij zijn landbouwvoertuig moet registreren. Op de site kan de eigenaar tevens vinden welke gegevens hij moet noteren en hoe die te vinden zijn. RDW werkt daarnaast aan een specifieke instructievideo, waarin de rijksdienst uitlegt hoe eigenaren de juiste gegevens achterhalen.

'Door de vele registraties krijgen we meer kennis en informatie over landbouwvoertuigen. Zo weten we beter welke handelsbenamingen bij welke merken voorkomen en wat de opbouw is van de VIN's bij verschillende merken. Ook zorgt de toegenomen informatie dat we van meer voertuigen een volledige set aan voertuiggegevens kunnen vastleggen', aldus RDW.

Voor land- en bosbouwtrekkers zijn inmiddels ruim 32.000 aanvragen ingediend. Bij land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken gaat het om ruim 13.000 aanvragen en bij motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) om iets meer dan 5.600 aanvragen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer