RDW: zelfs in de berm is trekkerkenteken verplicht

Eigenaren van (land)bouwvoertuigen moeten deze zo snel mogelijk registreren als ze daarmee op de openbare weg komen, benadrukt RDW. Zelfs als ze er alleen mee door de berm rijden.

RDW%3A+zelfs+in+de+berm+is+trekkerkenteken+verplicht
© Han Reindsen

Van A naar B, van eigen terrein naar de overkant van de weg en van bospad tot parkeerterrein. Ook bij de oversteek van het ene akker naar het andere ga je over de openbare weg, zelfs als je door de berm rijdt. Registreren is dus vaker noodzakelijk dan wordt gedacht, stelt RDW. De definitie van de openbare weg blijkt ruimer dan voertuigeigenaren soms denken.


Het gaat om alle wegen en weggetjes waar andere mensen kunnen of mogen komen, zoals gewone wegen, fietspaden, B-wegen en landweggetjes. Zelfs wegen die niet openbaar lijken te zijn, omdat ze worden afgesloten met een hek, poort of slagboom. Parkeer- en bedrijfsterreinen zijn hier voorbeelden van. Bovendien geldt dat een weg een openbare weg is, als deze gedurende dertig achtereenvolgende jaren (na 1902) voor iedereen toegankelijk is geweest.


1 januari 2022

Trekkers, rijdende werktuigen (MMBS) en getrokken materieel mogen vanaf 1 januari 2022 alleen nog de openbare weg op als ze zijn geregistreerd. Dat kan online via de website van de RDW. Let wel : vanaf 1 januari 2022 kan een eigenaar zijn (land)bouwvoertuig niet meer online registreren en is keuring noodzakelijk. In plaats van 18 euro betaalt men dan minimaal 140 euro.
Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer