Lely Sphere met ruim 70 procent ammoniakreductie op RAV-lijst

Het Lely Sphere-stalsysteem is sinds 1 oktober officieel erkend en opgenomen op de Regeling Ammoniak Veehouderij (RAV)-lijst. De voorlopige emissiefactor voor de Lely Sphere bedraagt 3,6 kilo ammoniak per dierplaats, de laagste tot nu toe. Dat is ruim 70 procent minder dan de 13 kilo van een traditionele roostervloer.

Lely+Sphere+met+ruim+70+procent+ammoniakreductie+op+RAV%2Dlijst
© Frits Huiden

Het stalsysteem wordt op de RAV-lijst onder nummer A 1.39 omschreven als een natuurlijk geventileerde ligboxenstal met een roostervloer. Die is voorzien van inlays met urineafvoergaatjes in de roosterspleten, wordt frequent bevochtigt, een mestverzamelrobot zuigt de vloer schoon en een mechanische kelderluchtafzuiging met een chemisch luchtwassysteem zorgt voor een goed stalklimaat.


Daarmee is de Sphere het stalsysteem met de laagste ammoniakuitstoot. Volgens Lely is de Sphere een circulair stalmestsysteem met een aantal technologische oplossingen die mest en urine bij de bron scheidt, stikstofemissies omzet en drie waardevolle meststromen creëert.

Daarbij kunnen veehouders elk type meststof gericht inzetten voor het optimaal bemesten van de bodem en gewassen met als gevolg minder emissies tijdens het uitrijden op grasland. Zo verbetert de Lely Sphere het sluiten van mineralenkringlopen en reduceert stikstofemissies.


Niet halveren, maar innoveren

Bestuursvoorzitter André van Troost van Lely vindt dit goed nieuws. 'Veehouders hebben veel werk verzet om lagere reducties aan te tonen. Bij die laatste stap om te verlagen, die Den Haag zo graag gezet ziet worden, kunnen we helpen. We roepen als Lely al langere tijd dat we niet moeten halveren of reduceren, maar innoveren. Het wordt tijd dat Den Haag hier open voor staat en een stap naar ons zet en een steentje bijdraagt aan deze innovatie, bijvoorbeeld met subsidies.'

Van Troost vindt deze innovatie belangrijk. 'We kunnen aantonen dat voor elke koe die we in Nederland weghalen, er twee worden bijgezet in China. De wereldwijde melkconsumptie blijft toenemen. Wij verkopen ook melkrobots in China en dat betekent dat ik twee keer meer robots kan verkopen in China dan in Nederland. Met deze innovatie verkopen we misschien wel meer robots in Nederland. Daar gaat het ons echter niet om. Dit is onze thuismarkt en we komen op voor onze lokale ondernemers.'


Vroeg stadium

Het systeem draait al meerdere jaren bij enkele melkveehouders. De ervaringen zijn positief, meldt melkveehouder Wouter Beukeboom uit het Zuid-Hollandse Hazerswoude Rijndijk. 'Ik heb gekozen voor de Lely Sphere, omdat dit systeem de urine en de mest in een vroeg stadium van elkaar scheidt en de aanschaf van kunstmest wordt tot een minimum beperkt. Ook is er geen twijfel of het systeem werkt, het bewijs zit in de silo.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer