Kamervragen+CDA+over+vernietigen+Friese+vergunning
Nieuws
© Anjo de Haan

Kamervragen CDA over vernietigen Friese vergunning

Het CDA wil van landbouwminister Carola Schouten en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat weten wat de gevolgen zijn van het vernietigen van een natuurvergunning van een melkveehouderijbedrijf in het Friese Ee. Dat blijkt uit schriftelijke vragen van CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts.

Rechtbank Noord-Nederland zette vrijdag een streep door de vergunning voor de bouw van een ligboxenstal. Provincie Fryslân heeft deze vergunning onterecht verleend, oordeelde de voorzieningenrechter. De zaak was aangespannen door milieuorganisatie Mobilisation for the Environment.

De provincie en het melkveebedrijf hebben volgens de rechter onvoldoende onderbouwd wat de effecten zijn van stikstof door intern salderen. Bovendien ontbreekt een wetenschappelijke onderbouwing voor wat betreft de vastgestelde emissiefactoren van de Regeling Ammoniak en Veehouderij (RAV) voor de vloer die de melkveehouder wil aanleggen.


Rest RAV-lijst

Het CDA wil opheldering over wat de uitspraak betekent voor de rest van de RAV-lijst. Ook vraagt de fractie naar de gevolgen van de uitspraak voor de berekening van de stikstofuitstoot bij activiteiten van agrarische bedrijven


Bovendien is de partij benieuwd of Schouten zich herkent in de uitspraak dat de emissiefactoren in de RAV niet voldoende wetenschappelijke onderbouwd zijn.

Het CDA wil ook weten hoe het kan dat een rechter het niet accepteert dat een door de overheid erkende vloer met een verlaagde emissiewaarde wordt toegepast. Een emissiewaarde die door derden is gecontroleerd. 'Is de rechter volgens u op de stoel van de RAV-commissie gaan zitten?', vraagt Geurts.

Tenslotte wil het CDA weten of Schouten om een spoedbehandeling gaat vragen en hoe het juridisch vervolgtraject eruitziet.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer