NAJK 'onthutst' over afschieten natuurwetvergunning

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) wil deze week overleg met landbouwminister Carola Schouten over het vernietigen van de natuurwetvergunning voor uitbreiding van een melkveebedrijf in het Friese Ee. De uitspraak van de rechter heeft grote gevolgen voor jonge boeren, verwacht het NAJK.

NAJK+%27onthutst%27+over+afschieten+natuurwetvergunning
© Arie Meijer

NAJK is 'onthutst' over de uitspraak die gevolgen kan hebben voor intern salderen, extern salderen en het legaliseren van PAS-melders en meldingsvrije activiteiten.

Volgens de agrarische jongeren wijst de uitspraak erop dat intern of extern salderen niet meer mogelijk is in situaties waarin emissiearme systemen worden gebruikt waarvan metingen geen wetenschappelijke basis kennen. 'Dit is een ramp voor jonge boeren die juist nu stappen willen zetten door het intern of extern salderen, en dit willen doen met stalsystemen die nu niet meer worden goedgekeurd door het bevoegd gezag', stelt NAJK-voorzitter Roy Meijer.


Legalisatie van bedrijven

Het kan en mag niet zo zijn dat de uitspraak van de rechter legalisatie van agrarische bedrijven in de weg staat. 'Wij gaan de overheid houden aan de wet die zijzelf in het leven heeft geroepen en waarin het amendement hierover is opgenomen en aangenomen', laat Meijer weten.

Dit is een ramp voor jonge boeren

Roy Meijer, voorzitter van het NAJK

NAJK stelt dat de systematiek al sinds jaar en dag wordt gebruikt door boeren en overheden om vergunningen te verlenen in het kader van de Wet natuurbescherming. De belangenorganisatie gaat ervan uit dat de overheid in hoger beroep gaat en geen bakzeil haalt bij de Raad van State. 'Zo nodig moeten we dit als landbouwsector gezamenlijk met het ministerie oppakken', stelt de NAJK-voorzitter.


De uitspraak staat los van de net aangenomen stikstofwet, geeft Meijer aan. NAJK brengt de komende tijd in kaart wat de gevolgen zijn van de uitspraak voor de toepassing van deze wet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer