POV lanceert Welzijnscheck 2.0

De Welzijnscheck voor varkens is aangepast. Varkenshouders hebben bij Producentenorganisatie Varkenshouderij adviezen aangedragen voor verbetering. De POV is eigenaar van de Welzijnscheck die vorig jaar juli beschikbaar kwam.

POV+lanceert+Welzijnscheck+2%2E0
© Twan Wiermans

De belangrijkste wijziging is dat het Plan van Aanpak er meteen uitrolt en de varkenshouder de mogelijkheid heeft om zelf de maatregelen aan te vinken die inpasbaar zijn op het bedrijf. Het invullen kost daardoor minder tijd. De Welzijnscheck kwam juli 2020 beschikbaar. Het invullen ervan werd een verplicht onderdeel van de IKB-programma's, omdat afnemers in binnen- en buitenland hechten aan dierenwelzijn.

De Welzijnscheck moest uiterlijk in december zijn ingevuld. Op basis hiervan werd een Plan van Aanpak opgesteld, samen met de dierenarts en voeradviseur. De Welzijnscheck is onlangs geëvalueerd door varkenshouders, erfbetreders en andere deskundigen. Dat heeft geleid tot aanpassing naar een 2.0-versie.


Check is hulpmiddel

De Welzijnscheck is een hulpmiddel bij de risicobeoordeling van bijtgedrag. Alle factoren die bijtgedrag kunnen veroorzaken, worden met de Welzijnscheck beoordeeld. Het gaat om diergebonden factoren, zoals gezondheid. Maar ook om niet-diergebonden factoren, zoals hokinrichting. Het doel van deze risicobeoordeling is het dierenwelzijn, de diergezondheid en daarmee het algemene bedrijfsresultaat te verbeteren.

De Welzijnscheck is gebruiksvriendelijker geworden. Het invullen ervan kost minder tijd. Dat komt enerzijds doordat vaste waarden die in 2020 werden ingevoerd voor ingevuld zijn. Denk aan bijvoorbeeld de hokoppervlaktes. Anderzijds hoeft de varkenshouder niet meer aan de slag met een Plan van Aanpak.


Maatregelen aanvinken

De Welzijnscheck genereert nu zelf een score voor de verschillende onderwerpen en stelt afhankelijk van die score maatregelen voor. De varkenshouder kan vervolgens zelf de maatregelen aanvinken, die passen bij het bedrijf. De Welzijnscheck is opgesteld door en voor varkenshouders.

De Welzijnscheck is alleen door de varkenshouder zelf in te zien en door niemand anders. De varkenshouder bepaalt zelf wie verder toegang heeft tot de informatie. POV borgt dit met een privacyverklaring.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer